Együttműködési megállapodást írt alá az MTA és az EME

IT/Tudomány, 2021.05.06

    Budapest, 2021. május 6., csütörtök (MTI) -  Az erdélyi magyar tudományosság erősítése érdekében együttműködési megállapodást írt alá Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Bitay Enikő, az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) főtitkára az MTA 194. közgyűlése alkalmából tartott Külső Tagok Fórumán kedden - közölte az MTA csütörtökön.

A hároméves megállapodás értelmében a tudományos utánpótlás nevelésében, a tudományszervezésben, a magyar-magyar regionális kutatási programok megerősítésében, az erdélyi magyar könyvtári gyűjtemény és digitális adattár bővítésében, valamint az erdélyi magyar tudományosság integrációjának érdekében folytatott munkában szorosabb együttműködésre törekszik az MTA és az Erdélyi Múzeum-Egyesület.

Ennek keretében többek között az MTA elvi és szakmai támogatást nyújt az EME keretei között folyó tudományos utánpótlás neveléshez és szakmai továbbképzéshez.

Az MTA támogatja az EME intézményfejlesztő és hálózatépítő törekvéseit, a tudományterületi és regionális szervezetek fejlesztését és működtetését, a tudományos szakosztályok megerősítését. Az egységes magyar tudományosság jegyében az EME részt vesz az MTA határon túli köztestületi tagságának bővítésében.

A magyar-magyar regionális kutatási programok megerősítése érdekében a két fél figyelemmel kíséri a hazai és a határon túli együttműködéseket.

A dokumentum kitér az együttműködés formáira és pénzügyi lehetőségeire is. Ennek értelmében az MTA éves költségvetése szerint, az ott meghatározott összegben biztosít pénzügyi támogatást az együttműködésben megvalósuló tudományos kutatások finanszírozására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!