Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

IT/Tudomány, 2021.01.27

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az ELKH kutatóhelyeinél keletkező tudományos eredmények gazdasági és társadalmi hasznosulásának elősegítésére, valamint az ELKH és az innovációban érdekelt többi szereplő közötti együttműködések erősítésére.

A megállapodást Szabó Gábor, a MISZ elnöke, valamint Maróth Miklós, az ELKH elnöke írta alá szerdán Budapesten.

Az együttműködési szándék kinyilvánítása mellett a felek kialakították a 2021. évi közös munkatervet, amelyben rögzítették az együttműködés első évének tervezett tevékenységeit - közölte a MISZ szerdán az MTI-vel.

"Az ELKH intézetei közül több közvetlenül is tagja a MISZ-nek, és például a K+F Tagozatunk működésében kiemelt szerepet játszanak. Az eddigi, intézeti együttműködést kívánjuk magasabb szintre emelni az ELKH-val megkötött szerződés, illetve a kidolgozott munkaterv révén" - jelentette ki a közlemény szerint az eseményen Szabó Gábor.

A megállapodás aláírása kapcsán Maróth Miklós emlékeztetett arra, hogy az ELKH méreténél és minőségi kutatóállományánál fogva meghatározó eleme a magyar tudásalapú innovációs tevékenységnek. "Az ELKH küldetésének tekinti a magyar kutatóhálózat megerősítését és kiválósági elveken alapuló fejlesztését, valamint a kutatói szféra kapcsolatainak élénkítését a gazdaság és a társadalom többi szereplőjével. A MISZ mint az innováció ügyének elismert és felelős hazai képviselője hatékonyan tudja támogatni az ELKH-t ezen tevékenységeiben, többek között a tudományos kutatás, a fejlesztés és az innováció gazdasági és társadalmi hatásának fokozásában" - tette hozzá az ELKH elnöke.

A közlemény szerint a felek együttműködésének középpontjában "a hazai innovációs szereplők közötti tudás- és technológiatranszfer-folyamatok katalizálása áll". A két szervezet közös célja, hogy az ELKH kutatóhelyeinél keletkező tudományos eredmények nemzetgazdasági hasznosítása mellett hozzájáruljanak a kutatói utánpótlás és tehetséggondozás biztosításához, az egyetemek és a kutatóhálózat közötti együttműködéseken alapuló regionális tudásbázisok megerősítéséhez, valamint a magyar ipar, mezőgazdaság és szolgáltatási szektor innovációs és jövedelemtermelő képességének növeléséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!