Eredményesen zárultak az EK és a Wigner FK környezetvédelemre és megújulóenergia-hasznosításra irányuló anyagtudományi fejlesztései

IT/Tudomány, 2021.07.20

Eredményesen zárult az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) és az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) munkatársainak a környezetvédelemre és a megújulóenergia-hasznosításra irányuló négyéves kutatási projektje.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) keddi közleménye szerint a több mint 564 millió forintból megvalósuló VEKOP-projekt eredményei az energiaellátás biztonsága, a nagyobb hatásfokú megújuló energiatermelő és -tároló egységek létrehozása, valamint a környezeti hatásvizsgálatok területén hasznosíthatók.

A közelmúltban befejezett stratégiai kutatási program elsődleges célja a napenergiát hasznosító úgynevezett fotovillamos energiatermelés, energiatárolás és egyéb környezeti hatások kutatása volt.

A programban az EK és a Wigner FK anyagtudományra és méréstechnológiára specializált csoportjai vettek részt.

A szakemberek fejlesztéseinek köszönhetően egyebek mellett a jövőben nagyobb hatásfokú, új típusú napelemek készülhetnek. Emellett olyan energia- és anyagtakarékos megoldást kísérleteztek ki a gyakorlatban is alkalmazható katalizátorbevonatok fenntartására, amelyek a korábbiaknál hatékonyabban alkalmazhatók majd a víz (foto)elektrolízises bontása, így a tiszta hidrogéngáz fejlesztése során.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló VEKOP-projektben a kutatók új mintavételi eljárást és méréstechnikai rendszert fejlesztettek ki a levegőben szálló porban lévő ultrafinom részecskék fizikai és kémiai paramétereinek monitorozására. Emellett a szakemberek kidolgozták egy égboltkamera által rögzített felhőképek feldolgozására épülő, nagy pontosságú napenergiatermelés-előrejelző rendszer alapjait is. Ennek segítségével következtetni lehet az elosztóhálózat feszültségminőségére. A projekt során a kutatók kifejlesztettek egy lézeres energiatovábbításra szolgáló rendszert, amellyel nagyobb távolságra lehet vezeték nélküli módszerrel elektromos energiát továbbítani.

Mint a közleményben írják, a fejlesztések eredményeként hatékonyabb energiatermelésre és -továbbításra, valamint pontosabb környezetvédelmi és energia-elosztási előrejelzésekre van lehetőség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!