Európa jövőjéről szervezett konferenciasorozat kezdődik csütörtökön

IT/Tudomány, 2021.05.26

Európa jövőjéről szervezett konferenciasorozat kezdődik csütörtökön az Európa Pontban, a fővárosi programokon szó lesz többek között az új európai Bauhaus programról, valamint a kontinens klímaváltozásra való felkészülésének lehetőségeiről - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Az első, csütörtöki eseményen a résztvevők az Európa jövőjét meghatározó kezdeményezésről hallhatnak, ahol a vendégek segítségével a szervezők bemutatják, hogy miről szól az Európai Bizottság által nemrégiben életre keltett új európai Bauhaus projekt. A program fókuszában az élhető környezet megteremtése áll, és szándéka szerint hidat képez a művészet, a kultúra, a tudomány, a technológia és a különböző korosztályok között. Az új európai Bauhaus egyszerre jelent nyitott fórumot, átfogó közösségi tervezést, iránymutatást adó programot, valamint lehetőséget arra, hogy átgondoljuk városaink és környezetünk jövőjét - olvasható a közleményben.

Mint írják, az előadók között lesz a kezdeményezéshez már csatlakozott Bendzsel Mikós, a Magyar Formatervezési Tanács elnökhelyettese, a Magyar Mérnökakadémia elnöke; Dávida Eszter, a KÉK - Kortárs Építészeti Központ kuratóriumi tagja és építésze, az új Európai Bauhaus kezdeményezés nagykövete; Matheidesz Réka, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Pályázati Irodájának igazgatója és Petrányi Barna, a Pro Progressione művészeti intézet ügyvezetője.

A következő, június 3-i online programon az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégia kerül az előadás fókuszába. Az éghajlatváltozás ütemének lassítása mellett az EU kiemelt céljai közé tartozik a felkészülés a már elkerülhetetlen hatásokra is. Az Európai Bizottság új javaslata ugyanis arra kötelezi az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy folyamatosan dolgozzanak alkalmazkodóképességük fokozásán.

A szervezők vendégeinkkel, Ürge-Vorsatz Dianával, a Közép-európai Egyetem éghajlati és fenntartható energiapolitikai kutatóközpontjának vezetőjével és Dimitrijevics Annával, az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Főigazgatóságának munkatársával fognak beszélgetni arról, hogy milyen intézkedéseket javasol a Bizottság, és hogyan tudnak az EU polgárai is aktív részesei lenni a változásnak - emlékeztet a kommüniké.

Az eseményt a szervezők online közvetítik az Európa Pont Facebook-oldalán, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube-oldalán - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!