Folytatódik a Budapest Fellowship Program

IT/Tudomány, 2021.09.06

Szeptembertől újabb négy amerikai kutató kap lehetőséget arra, hogy megismerje Magyarország történelmét, kultúráját, tudományos munkát végezzen és publikáljon Magyarországon a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Hungary Foundation, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésében életre hívott Budapest Fellowship Programban.

Mint a program hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, 2021-22-ben Kelli Buzzard, Michael O'Shea, Michael van Ginkel és Tate Sanders végez majd magyar vonatkozású kutatásokat az MCC Társadalom- és Történettudományi Iskolájában, a Danube Institute-ban, a Külügyi és Külgazdasági Intézetben, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A kutatási témák között szerepel a magyar nemzeti szuverenitás és kulturális identitás megtartása, a visegrádi országok közötti gazdasági együttműködés, a Fekete-tenger biztonsági környezete, valamint Oroszországnak a nyugati világ destabilizációjában játszott szerepe.

Anna Smith Lacey, a Hungary Foundation igazgatója elmondta: azért kezdeményezték az ösztöndíjprogramot, mert stratégiai fontosságúnak tartják, hogy aki Magyarországról véleményt alkot, az olyan információ és tudás birtokában tegye ezt, ami megalapozott. Az igazgató hozzátette: Magyarországról sokan formálnak úgy véleményt, hogy nincsen helyi tapasztalatuk vagy nyelvismeretük.

Felidézte, hogy a programot 2020-ban indították Közép- és Kelet-Európával foglalkozó fiatal amerikai kutatók és szakemberek számára. A résztvevők a tízhónapos, intenzív program során a fogadóintézményeknél végzett munka mellett bejárják az országot, történelmi szemináriumokon és magyar nyelvi kurzuson is részt vesznek.

Az ösztöndíjasoknak lehetőségük van előadások, órák és workshopok kidolgozására a Mathias Corvinus Collegium szakirányú képzési programjaiban, valamint a Vezetőképző Akadémia résztvevői és a posztgraduális programok diákjai számára - olvasható az MCC közleményében, amely szerint a program célja egy, Magyarország történelmét és kultúráját mélységeiben ismerő, arra nyitott amerikai kutatókat és szakembereket összefogó közösség építése.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója elmondta, hogy szeptembertől már 23 különböző városban van jelen az MCC a Kárpát-medencében. Az elmúlt évben 13 új külföldi vendégoktató vett részt ösztöndíj-programjaikon és a következő évben is mintegy 20 oktató, kutató érkezik az intézményhez.

Fontosnak nevezte, hogy az intézmény tehetséggondozó programjai és a nemzetközi hálózat összekapcsolódjanak, azok a fiatalok, akik részt vesznek az MCC programjain, találkozzanak a Magyarországon vendégeskedő külföldi szakértőkkel is.

Az MCC közleménye szerint a Budapest Fellowship Program legutóbbi turnusában több mint 40 történelmi és filozófiai szemináriumot, 6 filmklubot és 8 könyvklubot tartottak. Az ösztöndíjasok 20 publikációt írtak és több mint 200 magyarórán csiszolták idegen nyelvi tudásukat. Emellett a többi között Pannonhalmára, Debrecenbe, Tokajba és Erdélybe is ellátogattak. Több ösztöndíjas továbbra is kötődni fog Magyarországhoz, egyikük az MCC Visiting Fellowship Programban, egy másik szakember pedig az NKE Amerika Tanulmányok Kutatóintézetében folytatja tudományos munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!