Gothenburg Lise Meitner-díjban részesül Mezei Ferenc, az EK professzora

IT/Tudomány, 2021.06.08

Gothenburg Lise Meitner-díjban részesül Mezei Ferenc, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) professzora  - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kedden az MTI-vel.

A rangos elismerést, amelyet a svédországi Göteborgi Egyetem Fizika Tanszéke alapított 2006-ban, a tervek szerint ünnepélyes keretek között ősszel veheti majd át a tudós a neutronszórási módszerek fejlődéséhez hozzájáruló felfedezéseiért.

Mint az ELKH közleményében olvasható, Mezei Ferenc, aki az ELKH Irányító Testületének is tagja, régóta szoros kapcsolatban áll az Energiatudományi Kutatóközponttal, illetve az azon belül működő Budapesti Kutatóreaktorral (BKR). Legfontosabb felfedezései is a kutatóreaktorhoz kötődnek. Amint az a méltatásban szerepel, a díjat az úgynevezett neutronspin-echo módszer és a szupertükör felfedezéséért kapta, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak a neutronszórási módszerek fejlődéséhez.

Egy másik fontos felfedezését - mely egyben svédországi vonatkozású is - szintén kiemelték a díj odaítélésének indoklásaként: ez a hosszú impulzusú neutronforrás-koncepció, amely a Lundban jelenleg épülő Európai Spallációs Forrás (ESS) újszerű műszaki tervezésének az alapja. Ezt a koncepciót Mezei Ferenc publikálta elsőként az Acta Physica Hungarica-ban, 1994-ben.

A neutronszórásban a repülésiidő-technika (TOF) a hosszú impulzusú forrás koncepciójának egyik alappillére, Mezei hozzájárulása ennek fejlesztéséhez alapvető fontosságú - írják a közleményben.

A közlemény szerint Mezei Ferenc döntő szerepet játszott a reaktor 1990-es korszerűsítését követően létrehozott Budapesti Neutron Centrum (BNC) műszerparkjának a kialakításában. 1992 és 2010 között a BNC Nemzetközi Tudományos Tanácsadó Testületének elnöke volt. Napjainkban egy úttörő projektet vezet, melynek célja egy új típusú, gyorsító bázisú kompakt neutronforrás (CANS) létrehozása. Európa első CANS-berendezése Martonvásáron épül és 2022-ben helyezik majd üzembe. Ez egyben a Budapesti Kutatóreaktor gyorsító alapú átalakításának az előfutára lesz, ugyanis 2027 után várhatóan sor kerül a reaktor leállítására, majd a megújítására, amelyet Mezei Ferenc 2021-ben elfogadott szabadalma alapján terveznek elvégezni. A koncepció a reaktor teljes leszerelése helyett annak egy gyorsítós neutronforrássá történő átalakítását indítványozza - írják az ELKH közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!