Így lesz biztonságos az online bankkártyás fizetés

IT/Tudomány, 2022.07.26

Napjainkban az egyik legnépszerűbb fizetési mód és talán a legegyszerűbb is az online bankkártyás fizetés. Azonban pár éve ez nem volt még így, a pandémia sokat lendített a helyzeten.

Bizpay
A vírushelyzet miatti lezárásokkal a négy fal közé kényszerültünk, ez pedig az internetes vásárlások számának növekedéséhez vezetett. A kényelemhez könnyű hozzászokni, így lehetséges, hogy olyanok is megkedvelték ezt a fizetési módot, akik addig ellenzői voltak.  

Hogyan vált népszerűvé az online bankkártyás fizetés? 

Mára megszokottá vált, hogy bármit rendelhetünk a számtalan webáruházból, és rögtön fizethetünk online bankkártyával, akár a BizPay payment gateway megoldásával. Ha új ruhát szeretnénk, egy kerékpárt vagy kényelmes kanapét a nappalinkba, percek alatt lebonyolíthatjuk a vásárlást a biztonságos fizetéssel együtt.  

Néhány éve a neten vásárlók többsége inkább az utánvétes fizetési lehetőséget választotta, ha nagy értékű árut – például műszaki cikket – vásárolt. Egyrészt, mert szeretjük megnézni a terméket, látni, hogy épségben, sérülés nélkül megérkezett, mielőtt fizetünk. Másrészt nem egy történet keringett arról, milyen veszélyes megadni bárhol is a CVC kódot, vagyis a kártyán található háromjegyű biztonsági számsort. Gyakran előfordult az is, hogy olyan webáruházak esetében, ahol csak online bankkártyás fizetési lehetőség volt, a látogató emiatt lépett vissza a vásárlástól.  

Mára jelentősen megváltozott a helyzet: a pandémia előttihez képest a webshopok száma megnövekedett, a vásárlási szokásaink is átalakultak. Már nem ragaszkodunk az utánvéthez, hiszen a távolságtartás és a higiéniai elvárások miatt hozzászoktunk az érintkezésmentes tranzakciókhoz.

Miért biztonságos az online fizetés?

Az Európai Uniós pénzforgalmi jogszabályok 2021. januári változásával az online bankkártyás fizetés jóval biztonságosabbá vált. A bankokat és kereskedőket kötelezték a kétfaktoros ügyfélazonosítás bevezetésére, amikor a kártyaadatok megadása után nemcsak egy SMS-ben kapott kódot kell beírni. Az üzenetben érkezett kód mellett a bankunknál általunk kitalált számsorra is szükség van, csupán így tudunk fizetést kezdeményezni.  

Ennek a számsornak az elnevezése bankonként eltérő lehet, mint E-PIN, telekód vagy vásárlási kód, ezt az első online fizetés előtt kell beállítani a számlafelületen. Ezt követően akár az internetbankba, akár a banki applikációba belépve vásárolhatunk.  

Mit tehetünk a még biztonságosabb online bankkártyahasználatért?

Mi is sokat tehetünk azért, hogy a netes beszerzéseink a legnagyobb biztonsággal történjenek. Ehhez csupán pár dologra kell odafigyelni, amikor felkeresünk egy webáruházat, mint az SSL tanúsítvány: a https:// protokoll vagy a lakat ikon a cím URL-ben. Ez szavatolja, hogy adataink rejtve maradnak.  

Ha ez rendben van, ellenőrizzük a kapcsolati adatokat és a cégadatokat. Amennyiben ez is megfelelő, ne féljünk használni a bankkártyánkat.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!