Így válassz monitort a gépedhez!

IT/Tudomány, 2022.02.18

A monitor a számítógép lelkének ablaka, a legfontosabb kimeneti periféria, amely az információk képi megjelenítéséért felelős.

Monitor Amikor számítógépet választasz, számos szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy a számodra megfelelő gépet válaszd. Tudnod kell, milyen célra keresel asztali gépet vagy laptopot, hiszen más-más kívánalmaknak kell megfelelniük. Így van ez a monitorok esetében is.  

A monitorhasználók csoportjai

A monitoroknak számos jellemzője van. A különböző kijelző specifikációktól és tulajdonságoktól függően változik a felhasználói élmény.  

Az általános felhasználók vannak a legtöbben, akik otthoni/irodai munkára és/vagy szórakozásra keresnek monitort az USAnotebook kínálatában.

Jelentős csoportot alkotnak a játékosok, akiknek a maradéktalan játékélményhez van szükségük a minél jobb monitorra.

A professzionális munkára szánt monitorok nagy felbontású, nagy színpontosságú, színkorrekcióra alkalmas kijelzők fotósok, grafikusok, nyomdai előkészítők, videóvágók számára.
 
Ha már most elvesztél a monitorválasztás sűrűjében, az USAnotebook szakmai csapata minőségi ügyfélszolgálattal áll rendelkezésedre, és segít a legjobb döntés meghozatalában.
 
Tippek monitorválasztáshoz
 
Először is határozd meg a monitor fő rendeltetését: általános vagy professzionális használat, játék.
 
A választást befolyásoló legfőbb jellemzők:
 
  • Felbontás: Minél nagyobb, annál jobb a kép. Az 1920 x 1080 (Full HD) a minimum, amire szükséged van. QHD-vel élesebb, 4K-val még élesebb képet kaphatsz.  
  • Méret: A pixelsűrűség nagy hatással van a monitor minőségére. Egy nagyobb monitor alacsony pixelsűrűségű lesz, ha kisebb felbontású.  
  • Frissítési sebesség: A nagyobb jobb. Azt mutatja, hogy a monitor másodpercenként hányszor frissül. A nagyobb érték jobb, simább, kevésbé szaggatott képet jelent. Különösen fontos a játékosok számára, akiknek min. 75 Hz-es monitorra van szükségük (a legtöbb játékra tervezett monitor min. 120 Hz-es), a lehető legalacsonyabb válaszidővel kombinálva.  
  • Válaszidő: A rövidebb jobb, de ez csak a játékosoknak prioritás. A hosszabb válaszidő játék vagy gyors tempójú videók nézése esetén mozgásbeli elmosódást jelenthet.
  • Paneltechnika: A TN monitorok a leggyorsabbak, de a legolcsóbbak, mivel oldalszögből nézve rosszabb a képminőségük. Az IPS monitorok valamivel gyorsabb válaszidővel rendelkeznek, és jobban mutatják a színeket. A VA monitorok rendelkeznek a legjobb kontraszttal.  
 
A professzionális és a játékra szánt monitorok a legtöbb esetben magasabb szintet képviselnek, mint az általános vagy “mindenes” monitorok, tehát használhatók ez utóbbi szerepkörben is. Azonban sok szolgáltatásuk és minőségi jellemzőjük ebben az esetben felesleges, és egyszerűen nem érdemes kétszer-háromszor (vagy még többször) annyit kiadni értük, mint egy jó „mindenes” monitorért.
 
Az is előfordulhat, hogy egy jó mindenes monitor kisebb-nagyobb kompromisszum árán használható komolyabb munkára, illetve közepes szintű játékra.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!