Havonta frissíti az Utónévkereső online szolgáltatását a Nyelvtudományi Kutatóközpont

IT/Tudomány, 2023.02.23

Az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) immár havonta frissíti az utóneveket tartalmazó, szabadon hozzáférhető Utónévkereső online szolgáltatását, mely az anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített valamennyi utónév mellett további információkat, érdekességeket és statisztikákat is tartalmaz - tájékoztatta Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) csütörtökön az MTI-t.

Az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont 2009 óta saját honlapján teszi közzé a Magyarországon anyakönyvezhető keresztnevek havonta frissülő jegyzékét. Ezt 2013-tól online Utónévkereső szolgáltatással egészítették ki, amelyet idén januártól szintén havi rendszerességgel frissítenek - olvasható a közleményben.

Mint írják, az NYTK egyik feladata, hogy a vonatkozó jogszabályok és a kidolgozott alapelvek szerint javaslatot tegyen arra, hogy a kérvényezett utónevek közül melyek alkalmasak anyakönyvi bejegyzésre. Az aktuális hivatalos névjegyzéket az NYTK munkatársai 2009 óta teszik közzé a kutatóhely honlapján, és havonta általában 10-20 új utónévvel bővítik.

A tájékoztatás szerint a januártól szintén havonta frissülő online Utónévkereső segítségével az érdeklődők több szempont - például kezdőbetű, eredet, névnap, becézés, szótagszám, hangrend, magánhangzók és gyakoriság - szerint válogathatnak a jelenleg 4500 adható keresztnév között.

Emellett rá lehet keresni a néveredet különböző aspektusaira, így kiválaszthatók például a latin eredetű, a virágnévből származó vagy a rövidüléssel keletkezett nevek, sőt az egymásnak megfelelő férfi-női névpárok is - olvasható az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!