IM: a V4+ Professzori Hálózat konzervatív és nemzeti alternatíva az európai jogtudomány számára

IT/Tudomány, 2020.10.26

A V4+ Professzori Hálózat és Junior Program létrehozásáról döntött a kormány. A kezdeményezés célja olyan szakmai közösség és tudásbázis létrehozása, amelyik képes lesz megjeleníteni a régió sajátos nézőpontját az európai jog- és államfejlődés, illetve az európai integráció meghatározó kérdéseiben - közölte az Igazságügyi Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint Varga Judit igazságügyi miniszter a hálózat és a program kapcsán azt hangsúlyozta, "fontos, hogy a liberális és föderalista iránnyal szemben hiteles nemzeti, konzervatív, kereszténydemokrata alternatívát tudjunk felmutatni az európai szakmai közösség számára".

A hálózatot és a programot gondozó Igazságügyi Minisztérium tudatta azt is, a szervezet nemzetközi kutatócsoportokból áll majd, amelyek képesek lesznek jelentős szakmai témákban a régió értékválasztását tükröző szempontok megjelenítésére és képviseletére.

A V4+ Junior Program e hálózathoz kapcsolódva a régió országaiból származó tehetséges joghallgatók képzését támogatja PhD- és gyakornoki programmal.

A V4+ Professzori Hálózat induló kutatási témái közé tartozik a családok jogi védelme, a lelkiismereti és vallásszabadság Európában, a digitális platformok és a közösségi média hatása a véleménynyilvánítás szabadságára és a pluralizmusra, illetve az alapjogok értelmezése és érvényesítése Európában - tették hozzá.

"A jogállamiság körüli fogalmi zűrzavar is mutatja, hogy az európai jogfejlődést övező vitákban egyelőre nehezen hallható meg a közép-európai régió hangja. Ezen változtathat a regionális összefogás, ha markánsan meg tudja jeleníteni értékeinket és világnézetünket" - emelte ki Varga Judit.

"A kutatói hálózat a régió közös értékeire és tapasztalataira építve segítséget nyújt majd a kormányok számára jogalkotási projektekben, valamint az Európai Unió jogát érintő értelmezési kérdésekben és jogvitákban. Emellett összehasonlító jogi kutatást is végez" - fejtette ki a tárcavezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!