Ingyenes tudománynépszerűsítő programokon mutatkoznak be a hazai bioszféra-rezervátumok az Agroverzumban

IT/Tudomány, 2021.09.13

Ingyenes tudománynépszerűsítő programokon mutatkoznak be a magyarországi bioszféra-rezervátumok az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) tudományos élményközpontja, az Agroverzum, az UNESCO MAB és az Agrárminisztérium közös rendezvényén szeptember 17-én Martonvásáron.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a biodiverzitás megőrzésének és természeti értékeink megóvásának a jelentőségére - közölte az ELKH hétfőn az MTI-vel.

Az UNESCO 1971-ben indította útjára az Ember és Bioszféra Programot, amely a természeti környezet megóvását, valamint az ember és környezete kapcsolatának javítását tűzte ki céljául. Az Agroverzum eseményén a hazai bioszféra-rezervátumok bemutatkozása révén az érdeklődők megismerhetik ezt a kezdeményezést.

A közlemény szerint a bioszféra-rezervátumok fő funkciója, hogy a biológiai sokféleség és a természeti értékek megőrzése mellett egyben a fenntartható gazdasági fejlődés mintaterületei is legyenek. A Magyarországon kijelölt bioszféra-rezervátumok az országra jellemző különféle élőhelytípusokat, tájtípusokat őriznek és mutatnak be. A hat hazai bioszféra-rezervátum részét alkotja az UNESCO MAB programja által kijelölt Bioszféra-rezervátumok Világhálózatának (WNBR).

Az eseményen az Aggteleki Bioszféra-rezervátum, a Hortobágyi Bioszféra-rezervátum, a Kiskunsági Bioszféra-rezervátum, a Pilisi Bioszféra-rezervátum és a határon átnyúló Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum képviselői vesznek részt, akik bemutatják, hogy a rezervátum területén milyen természeti értékeket őriznek, hogyan végzik ezt a munkát, illetve miért fontos ez a védelem.

A rendezvény részletes programja az Agroverzum honlapján érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!