TV műsor

Kémiai Nobel-díjas tudóssal találkozott Palkovics László Budapesten

IT/Tudomány, 2019.05.23

Dan Shechtman kémiai Nobel-díjas tudóssal találkozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Budapesten.

Az izraeli professzor, aki 2011-ben a kvázikristályok felfedezésért kapott kémiai Nobel-díjat, azért érkezett Magyarországra, hogy átvegye a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös Neumann-díját.

Palkovics László kiemelte: a találkozón a rendkívül sikeres izraeli vállalkozói struktúráról beszélgettek, amely a világ első számú startup-országává tette a közel-keleti államot.

"Nem nagyon van különbség egy izraeli és egy magyar fiatal mérnök, tudós között. Az oktatás ugyanolyan, az eszközök is ugyanazok. Talán az egyetlen különbség, hogy míg Magyarországon félünk a kudarctól, attól, hogy egy startup vállalkozás csődbe megy, addig Izraelben nem" - hangsúlyozta a miniszter.

Hozzáfűzte: az izraeli professzorral arról beszélgettek, hogyan lehet kiküszöbölni ezt a félelmet, bemutatni, hogy miért jó, ha az ember vállalkozik, a saját ötletéből csinál egy saját céget, és hogy miért nem az az egyetlen lehetőség, ha valaki egy meglévő nagyvállalatnál kezd el dolgozni.

Palkovics László kitért arra is: két éve létezik erős, strukturált kapcsolatrendszer Magyarország és Izrael között az ipai kutatás és innováció területén.

Ennek eredménye egy sor együttműködésben nyilvánult meg, például pár hónappal ezelőtt jelent meg egy közös izraeli-magyar kutatási alap - tette hozzá a miniszter.

Dan Shechtman az MTI-nek elmondta: Neumann János a tudomány és matematika kiemelkedő alakja volt, nagyon nagy megtiszteltetés az ő nevét viselő díjat átvenni.

Az elismerést az izraeli tudós szombaton, nyilvános ünnepségen veszi át a Műegyetemen.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!