TV műsor

Későbbre halasztották a Gábor Dénes-díjak átadását

IT/Tudomány, 2021.01.25

A járványhelyzet miatt későbbre halasztották a Gábor Dénes-díjak ünnepélyes átadását - erről Bendzsel Miklós, a Novofer Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az elismerést életre hívó alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a koronavírus-járvány miatt a Gábor Dénes-díj történetében első alkalommal nem tartották meg 2020. decemberben az ünnepélyes díjátadót. Hozzátette: az eseményt a hagyományok szerint a Parlament Felsőházi termében rendezik majd meg, amint a járványhelyzet engedi.

Bendzsel Miklós kiemelte, hogy az 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat a civil szféra egyik legnevesebb műszaki alkotói elismeréseként tartják számon. Mint hozzátette, a díjban napjainkig csaknem 250-en részesültek. Az alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban megszületett kiemelkedő teljesítmények elismerése.

Megjegyezte: az elismerés elnyerésének egyik feltétele, hogy a jelölt legyen iskolateremtő, munkássága során adja át az eredményeit a következő kutató nemzedékeknek. Kitért arra, hogy a 2020-as díjazottak mezőnye a növénynemesítéstől az atomfizikáig, az immunológiától a beszédmodellezésig terjedt.

A 2020-as díjazottak egyike Fekete Andrea kutató, gyermekorvos, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem docense, a műsorban elmondta: többek között egy olyan transzplantációs folyadék fejlesztéséért nyerte el a díjat, amely a szervtúlélést segíti, illetve egy olyan új gyógyszernek a műszaki megoldással történő fejlesztéséért díjazták, amely a fibrózisban hat.

Fekete Andrea hozzátette: egyik szabadalmuk, amely már számos országban szabadalmi elfogadást kapott, a tüdőhegesedés gyógyítására irányul. A járvány kitörése után klinikai vizsgálatok indultak, hogy kifejezetten a koronavírus-fertőzést követően kialakuló tüdőgyulladást és tüdőhegesedést javítja-e az új kezelés. Magyarországon jelenleg 100 betegen vizsgálják, hogy hatásos-e a szer. Amennyiben bebizonyosodik, hogy hatékony a gyógyszer, kiterjesztik a vizsgálatokat nagyobb populációra. "A Covid kezelésére jelölt és abban úgy tűnik, hogy hatékony gyógyszerről van szó" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!