Kutatók éjszakája - A Mikromat is kipróbálható lesz a Neumann Társaság programján

IT/Tudomány, 2022.09.27

Kovács Mihály piarista tanár legendás kibernetikai építőkészletének, a Mikromatnak a replikáit is kipróbálhatják a látogatók szeptember 30-án a Kutatók éjszakáján, a Budapesti Piarista Gimnáziumban, a Neumann Társaság és a Piarista Rend közös programján, amelyen ismeretterjestő előadásokat és interaktív bemutatókat is tartanak.

A Mikromat egy olyan kibernetikai építőkészlet, amelynek segítségével már 1967-ben, egy évtizeddel az otthoni PC-k megjelenése előtt bárki elsajátíthatta - az akkor még szobányi méretű - számítógépek működési elveit.

Az építőkészlet kifejlesztése Kovács Mihály (1916-2006) piarista szerzetes nevéhez fűződik, aki a készlet kidolgozásakor a budapesti Piarista Gimnázium tanáraként dolgozott. A Mikromat prototípusát a gimnázium egyik diákja, Woynarovich Ferenc készítette 1966-ban.

Kovács Mihály, az Iskolatelevízió műsora révén tett szert országos ismertségre. A piarista szerzetes Öveges Józsefhez hasonló játékos módszerekkel oktatta a kibernetikát, az első magyarországi középiskolai informatikatanárként tartják számon.

Ötvenöt évvel az eredeti számítógépmodell megjelentetése után Vid Gábor készítette el a Mikromat replikáját, amely az eredeti "Tücsök" nevű prototípus alapján készült.

A beharangozó szerint a Neumann Társaság és a Piarista Rend közös programján a Budapesti Piarista Gimnáziumban három rendelkezésre álló példányon is kipróbálhatják az érdeklődők a Mikromat építőkészletet, megtapasztalva, hogy mennyiféle érdekes kapcsolás állítható össze benne, és milyen sokrétű feladatokra alkalmasak napjainkban is a relék. A prototípus gép, a Tücsök továbbfejlesztett változatával bemutatót lehet megtekinteni. Az előadások pedig Kovács Mihály és a Piarista Rend oktató hagyományai előtt tisztelegnek.

Az előadások 17 és 18 óra között lesznek, az interaktív bemutatókat 18-20 óra, és 20-22 óra között tartják meg. A programokra előzetes regisztráció szükséges az eseménysorozat weboldalán (kutatokejszakaja.hu).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!