Kutatók éjszakája - Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet is csatlakozik a rendezvényhez

IT/Tudomány, 2021.09.21

Első alkalommal nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt Magyarország egyetlen ökológiai gazdálkodással foglalkozó kutatóintézete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) pénteken, a kutatók éjszakáján Óbudán, az egykori Selyemgombolyító épületében.

A programokon a legújabb ökogazdálkodási kutatási irányokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők: az intézet munkatársai bemutatják például, hogy milyen gabonakutatások kellenek az egészséges, ropogósra sült kenyérhez, és azt is, hogy mi a szerepük a drónoknak, az önvezető traktoroknak és az úgynevezett gyümölcsszedő "kobotoknak" az ökomezőgazdaságban - olvasható a szervezők közleményében.

Az intézet munkatársai a mezőgazdászoknak, a kiskertet művelőknek, az egészséges táplálkozás, a legújabb digitális technikák és a kutatói pálya iránt érdeklődőknek egyaránt kínálnak tapasztalni valót a rendezvényen, miközben a mikroszkóp és az okostelefonok is előkerülnek majd egy-egy téma bemutatásánál. Emellett a gyerekeknek is tartogatnak érdekességeket a különféle interaktív bemutatók alkalmával.

Az eseményen ott lesznek a kutatóintézet növényorvos munkatársai is: a szakemberek a látogatók által hozott növényi részek vagy fotójuk alapján igyekeznek öko növényvédelmi tanácsokkal segíteni a gyógyításban.

"Egy évtizede kutatjuk, miként lehet eredményesen, fenntartható módon, egészséges bioélelmiszereket termelni. A kísérletekben részt vevő több száz gazdálkodó partnerünkkel országosan folynak kutatásaink. A termelőkkel való szoros munkakapcsolat régóta megtanított bennünket arra, hogy a gyakorlati alkalmazhatóságra helyezzük a hangsúlyt, és közérthetően mutassuk be kutatási módszereinket és azok eredményeit" - idézte a közleményben Drexler Dórát, az ÖMKI ügyvezetőjét.

Mint a közleményben írják, a hétvégi tudományfesztiválon az alapoktól indulva szó lesz az egészséges talaj szerepéről, annak állapotáról, a nagyipari termesztés és a klímaváltozás talajpusztító hatásairól. A résztvevők az előadás során a biogazdálkodás szemszögéből hallhatnak a talajvédelemről, az interaktív részben pedig különféle talajvizsgálati eszközök segítségével aprólékosan megvizsgálhatják a Selyemgombolyító talajának tulajdonságait.

Az érdeklődők a kutatók éjszakáján nemcsak a kenyérgabonákhoz kapcsolódó háttérkutatásokkal ismerkedhetnek meg, hanem interaktív foglalkozáson is részt vehetnek és megkóstolhatják a tönke és alakor ősgabonákból készült finom, ropogós kenyeret.

A hagyományosnak mondható agrárkutatási területek mellett új témákkal is készülnek a szervezők. A technikai kitekintésű előadásban és az interaktív foglalkozásban a mezőgazdaságban alkalmazott informatikáról és a távérzékelés titkairól tudhatnak meg többet az érdeklődők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!