Kutatók éjszakája - Csaknem száz programot kínál a Műegyetem

IT/Tudomány, 2021.09.21

Csaknem száz programot, köztük látványos előadásokat, szakmai tájékoztatókat és kísérleteket kínál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a Kutatók éjszakáján pénteken és szombaton.

A programok között szerepelnek kémiával, a fizikai vagy mérnöki tudományokkal, valamint járművekkel összefüggő előadások, a laborokban pedig látványos ismeretterjesztő kísérletekkel várják a látogatókat - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.

A BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Áramlástan Tanszéke ezúttal is a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban mutatja be az áramlástan látványos világát.

A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) programjai között találhatók izgalmas kémiai kísérletek, a Molekulák - tényleg a sötét oldalon? című előadás pedig új szemszögből mutatja be a mérgeket, a mérgező növényeket, a harci anyagokat és a kábítószereket.

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) szervezésében lehetőség nyílik a földi műholdvezérlő állomás meglátogatására. Hagyományos program a nagyfeszültségű laboratórium megtekintése, ahol a villamosság látványos jelenségeit figyelhetik meg a vendégek.

Az önvezető járművek világába vezetik be a látogatókat a Közlekedési és Járműmérnöki Kar (KJK) szakemberei. Az Ön vezet vagy "önvezet"? című előadásukban megvilágítják, mit érdemes tudni a járművek automatizálásának jelenlegi trendjeiről, valamint az új technológia etikai kérdéseiről.

A Természettudományi Kar (TTK) ezúttal is bepillantást nyújt az országban egyedülálló - idén 50 éves - oktatóreaktor működésébe, valamint több programmal készül a természet látványos mintázatának matematikai hátterétől kezdve a kvantumos összefonódás jelenségéig.

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) szakemberei az 1946-ban hazánkban lejátszódó hiperinfláció okait mutatják be előadásukban. Az érdeklődők továbbá betekintést nyerhetnek a BME Építőmérnöki Kar (ÉMK) Anyagvizsgáló Laboratóriumának mindennapi működésébe és legújabb kutatásaiba.

Az eseménysorozat ingyenes, ugyanakkor néhány bemutató látogatása előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvényeken csak védettségi igazolvány bemutatásával vehetnek részt az érdeklődők.

A szeptemberben 240. tanévét kezdő Műegyetem 17. alkalommal csatlakozik a Kutatók éjszakája tudománynépszerűsítő rendezvénysorozathoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!