Kutatók éjszakája - Ismeretterjesztő előadások, játékos foglalkozások, bemutatók Szombathelyen

IT/Tudomány, 2022.09.29

Több mint ötven különböző programot, közte játékos fizikai és kémiai kísérleteket, tudományos előadásokat, informatikai bemutatókat kínál a Kutatók éjszakáján pénteken az ELTE Savaria Egyetemi Központja Szombathelyen - tájékoztatták az MTI-t csütörtökön a szervezők.

Az egyetemi központ C épületében a mesterséges intelligenciát állítják a középpontba gépész hallgatók, sakkozni és amőbázni lehet vele, illetve az is megfigyelhető lesz, hogy az MI milyen gyorsan találja meg a kiutat - az összes kincset megtalálva - különböző labirintusokból.

Mint írják, előadás hangzik el az internetes kommunikáció fejlődéséről, számítógépes játékok készítéséről, a sivatagi túlélési praktikákról, megtudhatják az érdeklődők azt, hogy mennyibe kerül valójában egy pénzérme, de lesz előadás egyebek között arról is, valóban igazságos volt-e Mátyás király?

Barangolás a csillagos égen címmel csillagászati bemutatót is tartanak a Kövesligethy Radó Egyetemi Csillagvizsgálóban, valamint az érdeklődők a Savaria Műszaki Intézet Hidraulika és pneumatika laboratóriumát is bejárhatják, ahol az iparban használt robotok működésével ismerkedhetnek meg.

Az egyetemi központ A épületének földszintjén berendezett "szabadulószobában" 2-4 fős csoportok próbálhatják ki magukat, a gyors szabaduláshoz a német nyelvterület híres embereiről, híres épületeiről, az országok földrajzáról és történelméről lesz szükség minél több tudásra.

A Kutatók éjszakáján az Iseumban is várják az érdeklődőket, ahol idén a múzeum gyűjteményének kerámiái kerülnek a figyelem középpontjába. Játékos múzeumpedagógiai foglalkozásra várják a gyerekeket, a felnőttek számára pedig rendhagyó, tematikus tárlatvezetést tart Sosztarits Ottó régész.

Tudományos előadás hangzik el egyebek között az intézmény római kori kerámiáiról, a kerámiakutatás eredményeiről, egy másik előadásban szó esik majd az őrségi fazekasság történetéről és az őrségi kerámiák díszítőelemeinek változásáról.

Az Iseummal szomszédos Schrammel-gyűjtemény is látogatható lesz Szombathelyen a Kutatók éjszakáján, itt a korongozás és a csipkekészítés fogásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, egy rendhagyó tárlatvezetés keretében pedig Schrammel Imre keramikus kísérletező szellemű művészetéről hallható előadás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!