Kutatók éjszakája - Járműfejlesztési bemutatók és kvízjátékok Zalaegerszegen

IT/Tudomány, 2022.09.29

A legmodernebb teszt- és önvezető autók bemutatójától kezdve a statisztikai kvízjátékig sokszínű, változatos programmal várják a látogatókat Zalaegerszegen, a Kutatók éjszakáján - közölték az MTI-vel a szervezők.  

A PE (Pannon Egyetem) Zalaegerszegi Egyetemi Központ 15 programmal készül a kétnapos rendezvényre. Az Infocentrum kapuit pénteken 16 órakor nyitják meg. Az interaktív előadásokon többek közt VR-szemüvegen keresztül lehet majd kipróbálni a szakmákat. A dróntechnológia használatát a fotósok szemszögéből mutatja be Pezetta Umberto. A résztvevők érdeklődési körük szerint statisztikai, idegen nyelvi, földrajzi, irodalmi kvízjátékok közül választhatnak.

A könyvtári szabadulószobában - a keretjáték szerint - az új kísérletén dolgozó tudós számít a 2-4 fős csapatok segítségére: a feladványokkal a képlet utolsó számjegyeit kell megfejteni. A szabadulószoba rejtélyes világába online formában is be lehet kapcsolódni.

A C épületben szimulációs szoftverek segítségével - virtuális környezetben - különböző forgalmi helyzetekben lehet majd tesztelni az autonóm jármű viselkedését. A fejlesztésekről szóló, interaktív előadáson az útminőség érzékelésére alkalmas berendezéssel felszerelt elektromos autót és az önvezető funkciók tesztelésére kifejlesztett próbabábut is meg lehet tekinteni.

Az esti órákban "bagolytúrát" indítanak a Zöld Kampusz tanösvényén. A parkosított, természetközeli környezetben kialakított 14 állomáson a fentartható életmód elemeit, valamint a megoldási alternatívákat mutatják be. A hulladéktermelést egyebek mellett a szelektív gyűjtés bevezetésével, komposztálási eljárások alkalmazásával, a vízfogyasztást pedig az esővíz hasznosításával és takarékos csaptelepek felszerelésével csökkentették.

Szombaton zalaegerszegi rekorderekkel találkozhat a közönség: Bérces Edittel, a kar nyelvész oktatójával, világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futóval és Szász Péterrel. Az ötesztendős kisfiú elektromos kisautójával drift magyar rekordot állított fel.

A ZalaZone Innovációs Parkban pénteken 17 órakor kezdődnek a késő éjszakáig tartó programok. A kiállításon többek közt mezőgazdasági, meteorológiai és versenydrónokat vonultatnak fel. A labor- és műhelybemutatókon egyebek mellett a 3D szkennelést és a mikroszkópos vizsgálatokat mutatják be. A látogatók azt is megfigyelhetik, hogy közlekedik az autonóm robot a számára kialakított tesztkörnyezetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!