Kutatók éjszakája - Több mint hetven programmal várják a látogatókat a Műegyetem nyolc karán

IT/Tudomány, 2023.09.27

Tartson ébren a kíváncsiság! címmel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) több mint hetven programmal készül pénteken a Kutatók éjszakájára, amelyhez az intézmény mind a nyolc kara, valamint a könyvtára és levéltára is csatlakozik.

A rendezvényen a látogatók betekinthetnek korunk legizgalmasabb tudományos kutatásaiba, valamint megismerkedhetnek azok tudományterületeken túlnyúló hatásaival is - írták a BME beharangozó közleményében.

Az érdeklődők előadást hallhatnak a mesterséges intelligencia etikájáról, amelyből kiderül, hogy ki felel a Facebookon megjelenő tartalmakért. Emellett választ kaphatnak arra is, hogy felkészült-e Budapest a klímaváltozás által kiváltott egyre gyakoribb és erőteljesebb hőhullámokra.

A CH épület előtt a vegyészek izgalmas, interaktív kísérleti bemutatóval várják az érdeklődőket, akik testközelből ismerkedhetnek meg a kvantumkommunikációval, és betekintést nyerhetnek a 3D nyomtatott mikrofluidikai megvalósítások világába is.

A beharangozó szerint a BME Művészeti Rezidenciaprogramjában előadás hangzik el "Mozart dobókockájától a zenét generáló mesterséges intelligencia modellekig" címmel, amelynek közreműködői a zene és a mesterséges intelligencia egyes kapcsolódási pontjait vizsgálják majd.

A Kutatók éjszakáján megnyílnak az egyetem laboratóriumai is: a látogatók bejáthatják a vízlabort, a műegyetemi tanreaktort, megnézhetik a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumot vagy akár megpróbálhatnak távoli űreszközökkel beszélgetni. Akik nemcsak a jövővel szeretnének megismerkedni, hanem a múlttal is, az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK) munkatársainak vezetésével megtekinthetik az egyetem féltve őrzött levéltári dokumentumait.

A BME programjai a tudprog.bme.hu/kutej/2023 linken érhetőek el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!