Lehet-e a lézernyomtatóval színeset nyomtatni?

IT/Tudomány, 2022.12.15

Számos esetben tapasztalhatjuk, hogy elavult tényeken alapuló berögződések szilárdan tartják magukat az emberek fejében.

Nyomtató Ilyen például, hogy ha közelről nézzük a tévét, el fog romlani a szemünk, miközben a mai képernyőknek már semmilyen közvetlen káros hatása nincs. Valami ilyesmi tévhit az is, hogy a lézernyomtatóval nem lehet színesben nyomtatni, csak fekete-fehérben, holott ezt a szintet már rég meghaladta a technika.

Miért hisszük, hogy a lézernyomtató csak fekete-fehérben nyomtat?

Röviden: mert régen így volt. A lézernyomtatókat eleinte irodai felhasználásra gyártották, ahol ritkán van szükség színpompás képek nyomtatására, ellenben nagyon sok fekete-fehér dokumentumot nyomtatnak. Ennek megfelelően maga a funkció is kimaradt eleinte, azonban ahogy ez a nyomtatótípus is egyre szélesebb körben terjedt, úgy mutatkozott meg egyre inkább az igény a színes lézernyomtatókra. Egy színes Xerox toner segítségével például nagyon színpompás képeket lehet nyomtatni.

Nyomtat-e olyan szépen a lézernyomtató, mint a tintasugaras?

Attól, függ, hogyan nézzük. Felhasználói szemmel igen, mindenképpen megfelelő minőséget nyújt a lézernyomtató, a profi fotósok azonban a tintasugarasat részesítik előnyben. Laikusként mindenesetre nem igazán látszik a különbség, ezért, ha csak ez tartana vissza valakit a lézernyomtató használatától, bátran tegye le mellette a voksát!

Nem drágák a tonerek?

Gyakran merül fel kérdésként a felhasználók részéről, hogy megéri-e egyáltalán a lézernyomtató, hiszen a tonerek többe kerülnek, mint a tintapatronok. Ez igaz, de két komoly érv is szól mellettük:

  • nem száradnak be, mert eleve por van bennük;
  • nem fogynak ki egyhamar, sokáig elég egy toner.
Innen nézve már nem is tűnik drágának például egy minőségi Q2612A toner, hiszen tovább használható, mint a tintapatron. A felhasználói szokások ugyanakkor nagymértékben befolyásolják, hogy kinek melyik nyomtatótípus éri meg jobban, ezért érdemes minden lehetőséget alaposan átgondolni.

A fotó forrása:
FabrikaSimf / Shutterstock.com
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!