Letört egy óriás jégtömb az Atlanti-óceán déli részén sodródó A68A nevű jéghegyről

IT/Tudomány, 2020.12.18

Letörött egy óriási jégtömb a az Atlanti-óceán déli részén sodródó A68a nevű jéghegyről a Copernicus Légkörfigyelő Szolgálat Sentinel-3 műholdjának felvételei szerint.

A68a A műhold 2017 óta követi az A-68A jéghegy útját, akkor szakadt ugyanis le az Antarktisz Larcen C selfjegéről. Az elmúlt hetekben aggasztóan közel került a Déli-Georgia szigethez, és a tudósok attól tartanak, hogy megfeneklik a part menti sekély vizekben és veszélyeztetni fogja a térség gazdag élővilágát - olvasható az Európai Űrügynökség (ESA) közleményében.

A letörött jégtömb mintegy 18 kilométer hosszú, területe nagyjából 140 négyzetkilométer, ez akkor mint a spanyolországi Sevilla területe, és jól látható a műholdfelvételeken az A-68A jéghegy mellett. A felvételeket az ESA bemutatja honlapján.

Az új jégtömb olyan nagy, hogy minden valószínűleg az A-68D nevezet kapja meg az amerikai Nemzeti Jégközponttól. A jéghegy két letörött jégdarabja korábban A-68B és A-68C nevet kapta - emlékeztetett az ESA.

Az A-68A jéghegy 150 kilométer hosszú, mintegy négyezer négyzetkilométer területű és több százmilliárd tonna súlyú. Viszonylag kis - 200 méter vagy annál is kisebb - mélységre merül, ez azt jelenti, hogy mielőtt megfeneklene, egészen a sziget partjáig sodródhat.

A szakértők szerint a szárazföldhöz ilyen közel kerülő jéghegy súlyos hatással lehet az ott élő ragadozók táplálékszerzésére.

A hét elején bejelentették, hogy a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) vezetésével tudóscsoport indul a térségbe a James Cook kutatóhajón, hogy megvizsgálja a jégóriást. Víz alatti robotműszereket és mintavevő eszközöket fognak használni, hogy megvizsgálják, hogyan befolyásolja környezetét a jégtömeg.
(MTI)

Címkék

A68a
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!