Lítiumhiány kelthet zavart a világban?

IT/Tudomány, 2022.05.10

Elektromos autók, mobiltelefonok, laptopok – eszközök, amelyek jövője a lítiumakkumulátoroktól függ.

Elemek Vegyipar, hadipar, orvostudomány: az ő sorsuk is ugyancsak a lítiumtól függ. Na de van-e egyáltalán alapja a felvetésnek, miszerint hamarosan hiány következik be belőle? Többek között erre a kérdésre is kerestük a választ Sápi Andrással, az SZTE Interdiszciplináris Kutató Központjának adjunktusával, a környezetvédelmi technológiák, anyagtudományi kutatások ismerőjével.

WR: Van-e valóságalapja a lítium hiánynak?

S. A.: Jelenleg lítium hiány nincs, de van valóság alapja a dolognak. A világszinten (főként Európában és Kínában) regisztrált elektromos autók száma 2021-ben (~ 8 500 M) megtriplázódott 2019-hez képest (~2 600 M) az International Energy Agency 2010 – 2021 riportja szerint - https://www.greencarreports.com/news/1134999_global-ev-sales-more-than-doubled-in-2021-vs-2020-tripled-vs-2019. Az akkumulátorok iránti igények tehát előreláthatólag 2030-ra a harmincszorosára ( ~ 590 GW kapacitás) is nőhetnek. És, ha a piacot mindezek alapján szeretnék kiszolgálni, a hiánynak azt kell, hogy mondjuk, hogy bizony már most van valóságalapja.

WR: A legnagyobb országok ennek margójára lítium gyárakat akarnak létesíteni annak érdekében, hogy többek között lítium akkumulátorokat hozzanak létre. Mennyire megy egy ilyen gyár létrehozása könnyen?

S. A.: A világ a tiszta energia technológiák felé halad tovább, amely technológiák nagymértékben használnak a lítium mellett többek között kobaltot, mangánt és ritka földfémeket is. Ennek köszönhetően várhatóan 2040-re nagyjából negyvenkétszeres lesz az igény a lítiumra, és huszonegyszeres a kobaltra. Ezen fémek bányászata, feldolgozása jelenleg azonban főként a kínai és dél-amerikai területekhez köthető. Azok az országok, akik rendelkeznek megfelelő alapanyaggal és technológiával, ők a megfelelő szabályok mentén viszont akár el is kezdhetnek dolgozni azon, hogy gyárakat hozzanak létre a lítium akkumulátorok előállításához az ipari közreműködések segítségével.

WR: Lassíthat-e mindez a környezettudatosabb életmód elsajátításán a legkülönbözőbb területeken?

S. A.: A lítium akkumulátorok előállítása nem feltétlenül egy környezettudatos dolog. Ennek ellenére azonban hasznos. A környezettudatosabb életmód elsajátításához viszont a legkülönbözőbb területeken más-más technológiákat kell majd választani a közeljövőben. Ilyenek például a hidrogén alapú fejlesztések, mint például az üzemanyag cellák.

WR: Valóban gyors és negatív változások következnének be, ha ez a hiány valós lenne?

S. A.: Ha ez a hiány valós lenne, akkor nagy lenne az esélye is annak, hogy minden jóval drágább lenne, de ez a mai világban talán már nem is újdonság.

WR: Mely iparágak vannak veszélyben?

S. A.: Azt gondolom, hogy veszélyben egyetlen iparág sem kerül majd, ugyanis ezeknek az iparágaknak, avagy az elektronikai iparnak, e-mobilitásnak, vegyiparnak, hadiiparnak, továbbra is ugyanolyan nagy szükségük lesz a lítiumra, éppen ezért alkalmazkodnak majd a helyzethez, nagyobb hatékonyságú és élettartamú technológiák és akár a lítium-mentes technikák jönnek előtérbe a megfelelő akkumulátor visszaforgatási módszerek mellett.

A lítiumról bővebben IDE kattintva olvashat.

(Webrádió)

Címkék

Szegedi Tudományegyetem SZTE Sápi András Lítium
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!