Ma kezdődik a Tudomány Világfóruma

IT/Tudomány, 2019.11.20

Ma kezdődik a Tudomány Világfóruma (World Science Forum, WSF), amelyet Áder János köztársasági elnök és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nyit meg Budapesten.

A szombatig tartó világfórumon a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálatát állítják a középpontba tudósok, tudománypolitikai döntéshozók Tudomány, etika és felelősség címmel.

A tudományos közösség, a társadalom, a politika és a gazdaság jövőjét meghatározó aktuális kérdéseket számba vevő világtalálkozón hat plenáris ülésen és csaknem harminc szekcióban várja a résztvevőket, emellett több kísérőrendezvényt és kulturális programokat is szerveznek. A 2003 óta kétévente megrendezett fórumra mintegy 120 országból csaknem ezer tudós, tudománypolitikai döntéshozó és újságíró érkezik.

A WSF szerdai megnyitóján a Művészetek Palotájában köszöntőt mond még Shamila Nair-Bedouelle, az UNESCO főigazgató-helyettese; Daya Reddy, az International Science Council (ISC) elnöke; Margaret A. Hamburg, a Science folyóiratot kiadó Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) elnöke és Bonginkosi Nzimande, a Dél-afrikai Köztársaság tudományügyi, oktatási minisztere. A jelenlévőket üzenetben üdvözöli António Guterres ENSZ-főtitkár.

A megnyitón adják át az UNESCO tudomány népszerűsítéséért járó Kalinga-díját, valamint az UNESCO környezetvédelmi Kábúsz szultán-díját.

A háromnapos rendezvénysorozat nyitóelőadását Peter-Paul Verbeek, a holland University of Twente professzora tartja a Művészetek Palotájában.

A WSF eseményeit Budapesten négy helyszínen, az MTA-n, a Művészetek Palotájában, az Országházban és a Szépművészeti Múzeumban rendezik meg. A konferencia ideje alatt minden este 18.30 és 23 óra között fényfestés lesz látható az MTA főhomlokzati és Duna felőli oldalán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!