TV műsor

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

IT/Tudomány, 2021.06.04

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Egér invázió Ausztrália Az új-dél-walesi környezetvédelmi hivatal (EPA) arra kérte a lakosokat, hogy legyenek óvatosak az egyre növekvő egérinvázió elleni harcban, figyeljenek a méreg mennyiségére és a kihelyezésre. A hatósági vizsgálat megállapította, hogy az állam középnyugati részén madarak pusztultak el, miután a méregből ettek. Parks város temetőjében Kelly Lacey, a WIRES ( Wildlife Information, Rescue and Education Service) vadvédelmi szolgálat helyi szervezetének önkéntese mintegy száz rózsás kakadu tetemére bukkant hétfőn. Arra gyanakszik a hatóság, hogy méreg okozta kakaduk elhullását, a vizsgálat ezt még nem erősítette meg. A rágcsálóirtásra széles körben használt cink-foszfid nem feltétlenül veszélyezteti a helyi madarakat - mondta Steve Henry, az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatója. Előírás szerint hektáronként egy kilogrammot lehetne elhelyezni, ami négyzetméterenként a szer három kis szemcséjét jelenti. "Megfelelően adagolva a szert nagyon kicsi a kockázat, hogy egy madár megtalálja és megegye a szemcséket. Azért hullanak a madarak az égből, mert az emberek helytelen dolgokat tesznek: a szert nem az előírt módon helyezik ki, vagy saját csalit gyártanak. Majdnem mindig ez történik, amikor egérinvázió tör ki" - magyarázta.Henry úgy vélte, az ausztrál tél alatt tetőzik az egérszám, mivel "alapvetően abbahagyják a szaporodást", a tavaszi populáció nagyságát a telet túlélők száma határozza meg.

"A szárazság és a bozóttüzek nyomában ez az invázió az utolsó csepp a pohárban a gazdáknak és a helyi vadvilágnak. Reméljük, ugyanolyan gyorsan ér véget, ahogy kezdődött" - tette hozzá Lacey.

Fotó: smh.co.au
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!