Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 2023. évi pályázatát az MTA

IT/Tudomány, 2023.02.09

Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a támogatást 2023-ban 155 kiváló kutató nyerheti el - közölte az MTA.  

Az MTA által 1997-ben alapított Bolyai János Kutatási Ösztöndíj célja a fiatal kutatók elismerése és ösztönzése, valamint az MTA doktora cím elnyerésére irányuló felkészülés elősegítése.

A pályázat valamennyi tudományterületen, tudományágban benyújtható.

A pályázati felhívás szerint az ösztöndíjra 45. életévüket még be nem töltött, tudományos fokozattal rendelkező, de MTA doktora címet még nem szerzett kutatók pályázhatnak. A MTA honlapján olvasható tájékoztatás szerint 2023-tól korkedvezmény vehető igénybe kiskorú gyermeket nevelő kutatók esetében (a pályázati korhatár gyermekenként két évvel emelkedhet meg), melynek részletes szabályait a felhívás tartalmazza.

"A Bolyai-ösztöndíj akadémiai támogatásként hidat képez a Magyar Tudományos Akadémia, az MTA doktorai és a fiatal kutatói generáció tagjai között. Fontos, hogy az utóbbiak számára a PhD-fokozat megszerzése után kiszámíthatóságot, tervezhetőséget biztosítson az önálló kutatói pálya megkezdéséig terjedő időszakban" - írják.

Az egy, két vagy három évre elnyerhető Bolyai-ösztöndíj odaítéléséről a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma dönt.

A 2023-ban elnyerhető új ösztöndíjak várható száma 155. Ebből a korábban már ösztöndíjban részesültek, ismétlő ösztöndíjasok tervezett száma 31.

Az MTA honlapjáról elérhető felhívás szerint a pályázatot elnyert kutatók 2023. szeptember 1-jétől részesülnek az ösztöndíjban, amelynek havi összege 250 ezer forint.

A pályázat elektronikus beadási határideje 2023. március 10. déli 12.00 óra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!