Megnyitották Marosvásárhelyen az európai uniós támogatásból felújított...

IT/Tudomány, 2023.12.14

Megnyitották a Maros megyei Múzeum Természettudományi Osztályának európai uniós támogatásból felújított műemléképületét, a marosvásárhelyi Természettudományi Múzeumot - közölte csütörtökön az intézményt működtető Maros megyei tanács.

Péter Ferenc, a megyei önkormányzat elnöke a csütörtöki avatóünnepségen kiemelte, hogy az épített kulturális örökség megőrzését és teljes felújítását célzó beruházás nemcsak a megye lakói számára, hanem országos viszonylatban is kiemelt jelentőséggel bír, egyik kedvenc turisztikai célpontja lesz az odalátogatóknak.

Rámutatott: a felújítás során visszakapta régi fényét a a műemléképület homlokzata, az udvaron felépült egy 60 négyzetméteres melegház, ugyanitt kialakítottak egy érzékszervi kertet, akadálymentesítették az épületet, a kiállítóterek teljesen átalakultak, korszerű felszereltségük interaktív és vonzó élményt nyújt a látogatóknak és új kiállítási tárgyakkal is gazdagodott a múzeumi részleg mintegy 60.000 darabból álló gyűjteménye, egyebek mellett egy Romániában egyedülálló, mintegy 51 ezer éves gyapjas orrszarvú-csontvázzal.

A kétezres évek eleje óta tervezett felújítására 2017-ben nyert el európai uniós támogatást a Maros megyei tanács. A Regionális Operatív Program keretében lebonyolított projekt értéke meghaladta a 12 millió lejt (910 millió forint), a költségek 98 százaléka vissza nem térítendő támogatás - részletezte az önkormányzat vezetője.

Ötvös Koppány Bulcsú múzeumigazgató szerint bár sok átalakítást, javítást eszközöltek már rajta, a mostanihoz fogható újjászületésen még nem esett át a 130 éves történelmi épület. Az 1893-ban jogelődje, a Székelyföldi Iparmúzeum elnevezéssel nyitotta meg kapuit. Az igazgató felidézte: ez egy "furcsa, hibrid intézmény" volt, amely nem a múlt hagyatékának konzerválására, hanem a jövő, a haladás bemutatására vállalkozott és a 19. század végén kiemelt szerepet játszott az iparosodás útjára lépett város fejlődésében.

Az intézményvezető szerint az újjászületett Természettudományi Múzeum is hasonlóan fontos lehet a térség 21. századi fejlődése, a "zöld fordulat" megalapozásában.

Az avatóünnepség után csütörtök délután a látogatók számára is megnyitották a múzeumot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!