Megnyitották Marosvásárhelyen az európai uniós támogatásból felújított Természetrajzi Múzeumot

IT/Tudomány, 2023.12.14

Megnyitották a Maros megyei Múzeum Természettudományi Osztályának európai uniós támogatásból felújított műemléképületét, közismertebb nevén a marosvásárhelyi Természetrajzi Múzeumot - közölte csütörtökön az intézményt működtető Maros megyei tanács.

Megnyitották Marosvásárhelyen az európai uniós támogatásból felújított Természetrajzi Múzeumot Péter Ferenc, a megyei önkormányzat elnöke a csütörtöki avatóünnepségen kiemelte, hogy az épített kulturális örökség megőrzését és teljes felújítását célzó beruházás nemcsak a megye lakói számára, hanem országos viszonylatban is kiemelt jelentőséggel bír, egyik kedvenc turisztikai célpontja lesz az odalátogatóknak.

Rámutatott: a felújítás során visszakapta régi fényét a a műemléképület homlokzata, az udvaron felépült egy 60 négyzetméteres melegház, ugyanitt kialakítottak egy érzékszervi kertet, akadálymentesítették az épületet, a kiállítóterek teljesen átalakultak, korszerű felszereltségük interaktív és vonzó élményt nyújt a látogatóknak és új kiállítási tárgyakkal is gazdagodott a múzeumi részleg mintegy 60.000 darabból álló gyűjteménye, egyebek mellett egy Romániában egyedülálló, mintegy 51 ezer éves gyapjas orrszarvú-csontvázzal.

A kétezres évek eleje óta tervezett felújítására 2017-ben nyert el európai uniós támogatást a Maros megyei tanács. A Regionális Operatív Program keretében lebonyolított projekt értéke meghaladta a 12 millió lejt (910 millió forint), a költségek 98 százaléka vissza nem térítendő támogatás - részletezte az önkormányzat vezetője.

Ötvös Koppány Bulcsú múzeumigazgató szerint bár sok átalakítást, javítást eszközöltek már rajta, a mostanihoz fogható újjászületésen még nem esett át a 130 éves történelmi épület. Az 1893-ban jogelődje, a Székelyföldi Iparmúzeum elnevezéssel nyitotta meg kapuit. Az igazgató felidézte: ez egy "furcsa, hibrid intézmény" volt, amely nem a múlt hagyatékának konzerválására, hanem a jövő, a haladás bemutatására vállalkozott és a 19. század végén kiemelt szerepet játszott az iparosodás útjára lépett város fejlődésében.

Az intézményvezető szerint az újjászületett Természetrajzi Múzeum is hasonlóan fontos lehet a térség 21. századi fejlődése, a "zöld fordulat" megalapozásában.

Az avatóünnepség után csütörtök délután a látogatók számára is megnyitották a múzeumot.
(MTI)

Galériánk

Megnyitották Marosvásárhelyen az európai uniós támogatásból felújított Természetrajzi Múzeumot Megnyitották Marosvásárhelyen az európai uniós támogatásból felújított Természetrajzi Múzeumot Megnyitották Marosvásárhelyen az európai uniós támogatásból felújított Természetrajzi Múzeumot Megnyitották Marosvásárhelyen az európai uniós támogatásból felújított Természetrajzi Múzeumot Megnyitották Marosvásárhelyen az európai uniós támogatásból felújított Természetrajzi Múzeumot Megnyitották Marosvásárhelyen az európai uniós támogatásból felújított Természetrajzi Múzeumot
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!