Miért melegszik fel a PC? Tehetsz ellene valamit?

IT/Tudomány, 2022.07.20

Ebben a cikkben azzal a kérdéssel foglalkozunk, hogy miért melegszik fel a PC? És persze abban is próbálunk segíteni, hogy mi mindent tudsz tenni, hogy ez ne okozzon gondot.

Monitorok
Minden számítógép felhasználó találkozott, vagy majd fog ezzel a jelenséggel, amit túlmelegedésnek is hívhatunk. Sajnos azt tudni kell, hogy a hő az egyik legnagyobb ellensége az informatikai eszközöknek. Épp ezért is fontos, hogy beszéljünk erről a témáról.

Miért melegszik fel a PC, a laptop?

Bár minden számítógépet és laptopot úgy terveznek, hogy a hőelosztás és a szellőzés is jó legyen, előfordul, hogy mégis túlmelegednek. Ez pedig hirtelen leálláshoz vagy akár egyes alkatrészek meghibásodásához is vezethet. Legyen az akár egy új, akár egy kiváló használt PC, meg kell óvjuk a túl magas hőtől.

Az elektromos áram egy része a fémek ellenállásának köszönhetően hővé, hőenergiává alakul. Időnként ez felgyülemlik, ami az eszközünk felmelegedéséhez vezet. Ennek oka lehet az, hogy nem megfelelően működik a hűtőrendszerünk, vagy a sűrű komolyabb igénybevétel miatt egy jobbat kell beszereznünk. De akár egy hibás alkatrész is okozhatja a túlzott hőtermelést.

Mi történik, ha felpörgetjük a teljesítményt?

Egy-egy chipbe több millió vagy milliárd tranzisztor is bezsúfolásra kerülhet. Ezek folyamatos használatban vannak. A futó programok intenzitásától függően nő az áramfelvétel is, ez pedig több hő keletkezésével is jár. Egy ekkora “tranzisztor farmot” a lehető leghatékonyabban kell hűtenünk ahhoz, hogy ne menjenek tönkre záros határidőn belül.

És gondoljunk bele abba is, hogy nem csak egy ilyen hőforrásunk van. Ott van persze a CPU, de emellett hatalmas hőkibocsájtó például a videókártya is. Így több helyen is megoldást kell találnunk a megfelelő hőelvezetésre.

Ma már számos hűtési rendszer van

Ma már csak a pénztárcánk szabhat határt annak, hogy milyen hatékonnyá tesszük a hűtési rendszerünket. De nem kell aggódni, vannak azért pénztárcabarát megoldások is.

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a ventilátor használata.

Ezzel szemben a hűtőfolyadékos (ami legtöbbször víz) megoldások már költségesebbek. Ekkor egy zárt csőrendszert kell kiépíteni a hűtőfolyadéknak. A rendszerhez egy szivattyú is tartozik, ami a forgatásért, a hő elvezetéséért felel. A csőrendszer közvetlen érintkezik a forró alkatrészekkel, így von el tőlük hőt, mely a rendszer végén lévő hűtőbordán keresztül távozik.

Jó megoldás lehet még a ventilátor és a hűtőbordák kombinációja. A borda elnyeli a hőt, a körülötte keletkező meleg levegőt pedig a ventilátor kifújja.

De használhatunk akár megszakítókat is. Ha az érzékelők a várt értéknél nagyobbat tapasztalnak (hőt vagy áramot), akkor automatikusan kikapcsolja a készüléket.

Mint láthatod, számos lehetőséged van arra, hogy elkerüld a túlzott hőtermelést a számítógépedben. Válassz közülük mielőbb, ha úgy érzed, szükséged van rá.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!