Minden, amit az IP címekről tudni akartál

IT/Tudomány, 2022.06.07

Az IP cím egy bizonyára sokak által ismert kifejezés, mégis a weben jártas felhasználók nagy része pontosan nem is tudja, mit takar az elnevezés.

Az IP az angol Internet Protocol kezdőbetűit jelenti, amelyet gyakran szoktak csak simán internet címnek is hívni a magyar közbeszédben. Az Internet Protokoll cím valójában egy egyedi hálózati azonosító, amelyet minden, internetre csatlakoztatott eszköz azonosítására használnak.

A mi az az IP cím kérdésre már meg is kaptuk a választ ezzel, azonban hogy miként használja az internetes világ a címeket és mire való, a következőkben válaszoljuk meg.

Mire való az IP cím?

Fontos tudni, hogy minden eszköznek van saját IP címe alapvetően, de vannak esetek, amikor egy adott cím nem kötődik egy-egy géphez. A cím négy darab ponttal elválasztott számból áll, amelyet IPv4-es címnek nevezünk. Ma a legtöbb helyen még ez van használatban, de korlátozottsága révén már találkozhatunk IPv6-os címekkel is. Emellett szükség van arra is, hogy az internetszolgáltatók mindig csak akkor tesznek elérhetővé egy IP címet, ha azt valóban használják. A használatban lévő IP címekkel más néven dinamikus IP címként találkozhattunk, amelyet az internetszolgáltatóktól kapunk a hálózatra való csatlakozáskor. Ezen kívül fix IP címek is megtalálhatók a világhálón.

Alapvetően a cím az azonosítást szolgálja, de nem minket, mint felhasználókat, hanem a hálózattal kommunikáló eszközt azonosítja. Ez azért fontos, mert az IP cím segítségével jön létre egy eszköz és az általa használt webhelyek és szolgáltatások közötti kapcsolat. A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy a kiszolgálók megkapják az eszközünkről származó kérelmet, majd IP címünk segítségével megkeresnek, majd elküldik annak tartalmát.

Weboldal, domain név és IP cím

Az interneten való böngészést, egyik oldalról a másikra való áttérést az IP címek folyamatos használata merőben megnehezítené, hiszen ki akarna vagy tudna ennyi IP címet megjegyezni vagy beírni a böngészőbe? Valószínűleg senki, éppen ezért segítenek nekünk a domain nevek. Az IP címek domain nevekhez vannak kapcsolva, így amikor rákeresünk egy oldalra, elég a nevét beírni. Azt pedig, hogy milyen IP cím tartozik egy domain névhez, a DNS adatok tartalmazzák. A DNS, a Domain Name System a domain név rendszert jelenti, amely úgynevezett DNS szervereken tárolja a domain névhez kapcsolódó összes hálózati adatot, így az IP címet is.

Mit árul el rólunk az IP cím?

Az IP címek számos információt hordoznak magukban, mint például helyadatok vagy internetes tevékenységek. Böngészés közben a kiszolgáló eltárolja eszközünk IP címét, valamint a webhelyen zajló tevékenységeink – mint felkeresett aloldalak, termékek vagy kosárba tétel – részleteit is adatbázisában. Ezt használják ki az áruházak online marketing tevékenységük során, hogy a későbbiekben személyre szabott hirdetésekkel találják meg vásárlóikat.

Így deríthető ki a saját IP címünk

Ha valamely eszközünk internet címére vagyunk kíváncsiak, akkor a beállítások menüpontban az eszközadatok között megtaláljuk. Emellett egy gyors és egyszerű módja az IP cím azonosításnak a különböző IP cím kereső internetes oldalak, amelyek segítségével könnyen le tudjuk kérdezni a minket vagy egy adott weboldalt azonosító IP címet.

Forrás: Rackhost.hu
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!