Mit érdemes tudni a csapadékvíz szikkasztásról?

IT/Tudomány, 2019.02.27

Mit érdemes tudni a csapadékvíz szikkasztásról? A fenntarthatóság érdekében fontos, hogy a lehulló csapadékot összegyűjtsük és bizonyos tevékenységeket ezzel a vízzel végezzünk.

Pureco Kft. Magyarország területére egy évben átlagosan 600 mm csapadék hullik, de ez a mennyiség régiónként igen nagy eltérést mutat. Ezen területek közös jellemzője, hogy a csapadék jó része a szilárd útburkolatra hullik, majd onnan elfolyik a zárt rendszerű csatornába, esetleg elfolyó árokba, ahonnan elvezetik egy-egy természetes felszíni vízfolyáshoz.

Egyes területek egyre inkább beépítés alá kerülnek: a települések növekedésével egyre több épületet, út- és térburkolattal lefedett közösségi teret alakítanak ki, új útpályákat hoznak létre stb. , ami megakadályozza, hogy a csapadékvíz beszivárogjon a talajba.

Egyfelől ez problémát jelent, mert így a lehulló csapadék nem fog visszakerülni a víz körforgásába, a talajban lévő növények nem kapnak elegendő csapadékot. Másfelől viszont pozitív, hogy a lehulló esővíz nem jut be egyből a talajba, mert a szilárd burkolatokról lefolyó csapadékvíz rengeteg szennyeződést vihet magával. Gondoljunk csak a bakonyi karsztos területeken kialakított ENVIA® TRP olajfogó berendezésre, mely felfogja a szilárd burkolatról lefolyó esővizet, megtisztítja az olajos szennyeződésektől, ezzel is óvja, védi a természeti kincseket.

Kiemelt fontosságú, hogy a csapadékvizet előkezeljük, mielőtt a talajba szivárog! Pont a fent említett példa alapján nem csak a karsztos területeket kell megóvni a szennyezett csapadékvíz elszivárgásától. Ahol lehetőség adódik, lokálisan kell a csapadékvíz elszivárgását visszatartani, hasznosítani és/vagy késleltetve, előkezelve csökkentett mennyiséggel visszavezetni a környezetbe. Ehhez alakították ki mai modern technológiával a szikkasztórendszereket, melyeknek igen nagy szerepe van a környezet megóvásában és a gazdasági érdekekben is.

Az ENREGIS szikkasztó rendszerek előnyös használata

A Pureco Kft. lehetőséget teremt arra, hogy innovatív technológia használatával egy költséghatékony csapadékvíz-gazdálkodást tudjanak kialakítani, ahol azt a helyzet és a jogszabályi előírások megkívánják. Használatával lehetőség adódik arra, hogy helyben kerüljön szikkasztásra a csapadékvíz, csillapíthatja az extrém lehulló csapadék elfolyását.

Miért ajánljuk az új generációs ENREGIS szikkasztó rendszerek használatát?

  • Segít a víz körforgásának fenntartásában (visszajut a csapadék a talajba),
  • Nincs szükség csapadékvíz-csatorna kiépítésére, nincs szükség átemelőkre,
  • Olcsó és korszerű technológia, amit kiegészítő rendszerekkel láthatunk el,
  • Tehermentesítjük a szennyvízhálózatot,
  • Elemei könnyen beépíthetőek, könnyűek,
  • Lehetővé teszi, hogy korszerűen fejlesszük/tervezzük/kivitelezzük a csapadéktározó rendszereket is, ami a további csapadékvíz kezelésben igen hasznos lehet.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!