Mit jelent a HTML kifejezés és mire használjuk?

IT/Tudomány, 2020.06.18

Akik egy kicsit is gyakrabban használják az internetet, azok már belefutottak a kifejezésbe: HTML. Annyit mindenki megértett belőle, hogy ez egy olyan internetes nyelv, amit a programozók kiráznak a kisujjukból, de mi a helyzet azokkal az egyszerű halandókkal, akik nem tudják mire is jó a HTML?

Mit jelent maga a mozaikszó és mire való ez az egész? Ezt fejtjük ki ma részletesebben a White Elephant Digital segítségével.

Mit jelent a mozaikszó: HTML?

A HTML az angol szóból eredeztethető: Hypertext Markup Language, ami magyarul így is fordítható: hiperszöveges jelölőnyelv. Ez azt jelenti, hogy a weboldalakat, amiket felkeresünk egy leíró jelnyelv segítségével írják meg, vagyis a weboldalak készítéséhez használjuk a HTML kódrendszert. Sokan rosszul használják a fogalmat, mert a HTML-t programozási nyelvnek hívják. A programozási nyelv és a kódnyelv egymásnak nem szinonimái, így nem összekeverendő a két fogalom. A HTML egy olyan kódnyelv, amit az interneten található weboldalak készítéséhez használnak. A weboldalak többsége a HTML segítségével íródik meg, ezért fontos, hogy az online marketing világában megismerjük, miről is van szó.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A HTML kódnyelv segítségével készíthetünk weboldalakat. Ezt olyan egyszerűen is meg tudjuk tenni, hogy nyitunk egy Jegyzettömböt, amelyen HTML kódnyelvet használva megírhatjuk a leendő weboldalunkat.

A Hipertext valójában azt jelenti, hogy az interneten találhatók oldalak, melyek tartalmaznak: dokumentumot, szöveget, képeket, videóanyagot, hanganyagot, animációt vagy ezek mindegyikét vegyesen. A HTML segít abban, hogy ezen dokumentumokat, szövegeket, képeket stb. megfelelően rendezhessük el, megfelelően formázzuk a weboldalon. Mondhatjuk úgy is, hogy a HTML egy internetes szabvány, amivel képesek vagyunk webes tartalmat láthatóvá vagy hallhatóvá tenni. A honlapokat készítő szakemberek tudják, hogy a weboldalakat készítő programok lehetőséget adnak arra, hogy grafikai felületen is alkothassanak a weblapszerkesztők. Ezen grafikai felületek mellett azonban a legtöbb programnál hipertextként is kialakíthatunk oldalakat.

Hogyan osztjuk fel a HTML dokumentumokat?

A HTML dokumentumokat több részre lehet felosztani, de általánosságban 3 fő részre szoktuk tagolni. A felosztásuk függ attól, hogy a HTML melyik részre utal.

Az első zárójelben lévő kód kezdi a parancsot, ez határozza meg, hogy egy HTML dokumentum. Ez a dokumentum típus definíció (;). A HTML fejléc () olyan technikai és dokumentációval kapcsolatos adatokat tartalmaz, amit a felhasználó nem fog látni a böngészés során. A HTML törzsbe () kerülnek azon tartalmak, amiket a felhasználó látni fog. Ez a tartalom lehet passzív, vagyis hagyományos tartalom, vagy interaktív tartalom, magyarul a törzs határozza meg, hogy milyen jellegű és formátumú információt jelenítünk meg. 

(X)
(Webrádió)

Címkék

White Elephant Digital
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!