Morawiecki: Kopernikusz bebizonyította, hogy a világ nem az ember körül forog

IT/Tudomány, 2023.02.20

Nikolausz Kopernikusz bebizonyította, hogy a világ nem az ember körül forog, hogy kicsik vagyunk a világegyetemmel szemben - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn a lengyelországi Torunban, a híres csillagász születésének 550. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián.

A heliocentrikus világképet megalkotó Kopernikusz szülővárosában vasárnap megkezdődött háromnapos konferencián Morawiecki hétfőn öt Nobel-díjas tudóssal - Michel Mayor és Didier Queloz svájci és James Peebles kanadai-amerikai csillagásszal, valamint Barry Barish amerikai és Arthur B. McDonald kanadai fizikussal - találkozott.

Ezt követő felszólalásában a lengyel kormányfő elmondta: 2022-ben a világnak új válaszokat kellett adnia a régi kérdésekre. A koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború és a gazdasági válság megrázták a világot - jelentette ki. Megjegyezte: Putyin döntése Ukrajna megtámadásáról "sokak számára ugyanúgy nehezen volt elfogadható, mint Kopernikusznak azon tézise, hogy a Föld a Nap körül forog".

Kopernikusz felfedezései a Naprendszerről rávilágítottak, hogy a világ nem az ember körül forog - fogalmazott Morawiecki. "Minél többet tudunk, annál jobban tudatosul, hogy mennyire kicsik vagyunk a világegyetemmel szemben" - tette hozzá. Az emberi törékenységre utalva aláhúzta: az embernek mindig a vallás, a hagyomány, a család, a barátok segítettek eligazodni a veszélyekkel teli világban.

Az előző év megmutatta, hogy "a legjobb technológia sem véd meg a vírusoktól, nem véd meg a zsarnokok beteges ambícióitól, ami ma Oroszország barbár ukrajnai inváziójának példáján is észlelhető" - jelentette ki Morawiecki.

Reményét fejezte ki, hogy a 21. századi tudományok fejlődése elősegíti az emberiség fejlődését, egyúttal alázatosabbá is teszi az embereket a világ iránt.

Nikolausz Kopernikusz (1473-1543) lengyel csillagász, matematikus, orvos, jogász, közgazdász, kanonok a halála évében megjelent, De revolutionibus orbium coelestium (Az égi pályák körforgásáról) című főművében fejtette ki elméletét, amely szerint a Föld a többi bolygóval együtt a Nap körül kering, miközben saját tengelye körül is forog, a bolygók pályáján túl mozdulatlan állócsillagok vannak. Ezzel felborította az akkor érvényes ptolemaioszi geocentrikus világképet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!