MTA-közgyűlés - Jelentősen emelkedhet az Akadémia költségvetési támogatása

IT/Tudomány, 2021.05.03

Mintegy 7,3 milliárd forint beépülő forrással emelkedhet jövőre a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) költségvetési támogatása - jelentette be az MTA 194., rendes közgyűlése alkalmából tartott online sajtótájékoztatón az Akadémia elnöke.

Freund Tamás közlése szerint a kormány és az MTA közötti megállapodás nyomán - amennyiben azt az Országgyűlés is megszavazza - 53 százalékkal nő az akadémia számára a központi büdzséből juttatott forrás.

Az MTA elnöke elmondta, hogy a növekmény mintegy felét az új elnöki programokra, a másik felét meglévő programjaik fejlesztésére fogják fordítani.

Az újdonságok között említette a tudományos tanácsadás és ismeretterjesztés intézményesítését, a Középiskolai MTA Alumni Program támogatását, három nagy tudományterületen egy-egy nemzeti program elindítását és a köztestületi működést segítő elektronikus szolgáltatások fejlesztését.

A plusz források 18-18 százalékát egyrészt az állandó akadémiai feladatokra - EISZ, MTMT, könyvtári szolgáltatások, határon túli tudományosság, Művészeti Gyűjtemény, könyv- és folyóirat kiadás, nemzetközi tagdíjak - fordítják, másrészt a bevált, folytatandó programok, a Bolyai-, a Fiatal Kutatónők-, a Vendégkutatói- és Lendület Ösztöndíjak, valamint a Tantárgypedagógiai Program erősítésére szánják. A köztestületi intézmények fejlesztését, elsősorban az illetmények értékállóságát egy 12 százalékos költségvetési bevételnövekménnyel fogják biztosítani.

Kitért arra, hogy külön kezelik a székház-rekonstrukció első ütemére betervezett 15 milliárd forintot, amelyről még folynak a tárgyalások.

"Az eredményesen lezárult költségvetési tárgyalások azt erősítik, hogy új szakaszba került az akadémia és a kormány kapcsolata" - fogalmazott Freund Tamás, aki szerint ez azt mutatja, hogy az új akadémiai vezetés programja nemcsak az őt megválasztó tagság, hanem a kormányzat támogatását is élvezi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!