TV műsor

Munkába állt az Európai Űrügynökség új teleszkópja Dél-Amerikában

IT/Tudomány, 2021.04.28

Munkába állt az Európai Űrügynökség (ESA) új teleszkópja Dél-Amerikában - közölte honlapján az űrhatóság.

Az Európai Déli Obszervatóriumhoz (ESO) tartozó chilei La Silla Csillagvizsgálóban lévő második Test Bed Teleszkóp (TBT2) azokat a földközeli objektumokat vizsgálja, melyek kockázatot jelenthetnek a bolygó számára.

Az 56 centiméteres teleszkóp a spanyolországi Cebrerosban lévő, ugyanilyen teleszkóppal dolgozik össze.

A projekttel azt kívánják bemutatni, milyen kapacitásra van szükség a földközeli objektumok hatékony észleléséhez és utánkövetéséhez - mondta Clemens Heese, az ESA optikai technológiákkal foglalkozó részlegének vezetője, a TBT projekt irányítója.

"Bár a teleszkópok maguk sztenderd fejlesztésűek, segítségükkel algoritmusokat, távoli műveleteket és adatfeldolgozó technológiákat fejleszthetünk és tesztelhetünk, amelyeket a jövőbeli Flyeye teleszkóphálózatunk használhat a teljes égbolt automatikus éjszakai megfigyelésére" - mondta a szakember.

A Naprendszerben több mint 900 ezer aszteroida ismert, ezek közül nagyjából 25 ezer számít földközeli objektumnak, amelyeket pályájuk a Föld közelébe irányít. Közülük több mint ezer szerepel az ESA kockázati listáján.

A nagyobb objektumokat könnyű észlelni, ezek pályáját már nagyrészt alaposan megvizsgálták. A kis és közepes méretűek azonban sokkal általánosabbak a Naprendszerben és súlyos károkat is okozhatnak. Észlelésükben és számontartásukban hatalmas lépést jelent a TBT projekt.

Jelenleg a fenyegető objektumok utáni kutatásban a csillagászok hagyományos teleszkópokat használnak, melyek látószöge szűk, ezért az égboltnak csak kis részét tudják megfigyelni. A kutatás felgyorsítása és fejlesztése érdekében dolgozik az ESA a teljesen automatizáltan működő Flyeye teleszkóphálózaton. Ezzel az égbolt nagy régiói figyelhetők meg jóval gyorsabban, mint ma. Az első Flyeye-t a tervek szerint 2022-ben üzemelik be az olaszországi Szicília egyik hegyén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!