Négynapos nagyszabású emlékkonferenciát szervez a Rényi Intézet Budapesten

IT/Tudomány, 2022.06.17

Névadója születésének századik évfordulója alkalmából négynapos, nagyszabású emlékkonferenciát szervez június 20. és 24. között Budapesten a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott rendezvénynek az Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont. A program lehetőséget biztosít a hazai és nemzetközi matematikusközösség számára a matematika és alkalmazásai legújabb eredményeinek megvitatására és új együttműködések kialakítására - tájékoztatta a ELKH az MTI-t pénteken.

Rényi szellemiségét tükrözve a konferencia programja széles spektrumban mutatja be a matematika és különféle alkalmazásai aktuális kérdéseit és eredményeit. A délelőtti plenáris előadásokat délután párhuzamos szekciók követik, az előadók mindegyike a nemzetközi kutatói közösség kiemelkedő egyénisége. A konferencián előad két Fields-érmes matematikus, Wendelin Werner és Martin Hairer.

A rendezvényen a klasszikus matematika legrelevánsabb kérdései mellett olyan interdiszciplináris jellegű kutatások is hangsúlyos szerepet kapnak, amelyek csak a közelmúltban, jóval Rényi Alfréd halála után váltak önálló diszciplínákká, a matematikus mégis hozzájárult megalapozásukhoz. Ilyen az egyre növekvő jelentőségű adatbányászat, a nanotechnológiában is fontos szerepet betöltő kvantuminformáció-elmélet vagy a hálózatelmélet, amely korunkban kiemelten fontos struktúrák és jelenségek, például az internet, a járványterjedés vagy a közösségi média matematikai leírását adja.

A matematikai élet legismertebb alakjai mellett fiatal kutatókra és doktoranduszra, mintegy 200 résztvevőre számítanak a konferencia szervezői.

Rényi Alfréd (1921-1970), a 20. századi magyar matematika meghatározó alakja, a róla elnevezett világhírű Rényi Intézet alapítója igazi iskolateremtő egyéniség volt. Ő alapozta meg a modern magyar valószínűségszámítást, amely azóta folyamatosan a nemzetközi élvonalba tartozik.

Tudományos munkássága lefedi a matematika valamennyi ágát: fontos eredményeket ért el a számelmélet, a kombinatorika, a valószínűségszámítás, az információelmélet, a káoszelmélet és a statisztika területein is. Mindmáig meghatározó, mély összefüggéseket tárt fel az első látásra függetlennek tűnő területek között, ami számos fontos alkalmazási lehetőséghez vezetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!