Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat a Neumann Társaság pályázatán

IT/Tudomány, 2023.09.29

Pályázatot hirdet a Neumann Társaság, amelyre bárki beküldheti újonnan megírt játékprogramját, amit az egyik legritkább és legkultikusabb magyar otthoni számítógépre, az Aircomp-16-ra írt - közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint a programokat a nyilvános Homelab Facebook-csoportba várják október 15-ig, a csoporttagok által legjobbnak ítélt játék szerzője jutalomban részesül.

Lukács József és Lukács Endre 1982-re készültek el a Homelab-2 nevű számítógépükkel, amit egy bárki számára elérhető árú, könnyen kezelhető házi komputernek szántak.

A fiatal testvérpárt a brit Sinclair gyártó számítógépeinek híre inspirálta, de a saját mikroszámítógépüket teljesen saját ötletek alapján tervezték. A Homelab-2 számítógépet magánemberek, "csináld magad" módra építették meg a Neumann Társaság Simonyi Endre által alapított szakosztályában, a HCC számítógépépítő klubban. A legismertebb otthoni építésű változatot Kanics Miklós alkotta meg Fushiba néven, viccesen utalva a korszakra jellemző össznépi fusizásra.

A mindössze 16 kilobájt RAM memóriával, de feltűnően jó grafikával (320x200 képpont felbontás) és innovatív Basic nyelvjárással rendelkező Homelab-2 számítógépből 1983-84 körül egy alapvetően mezőgazdasági szövetkezet, a BOSCOOP is legyártott százas nagyságrendben néhány kis szériát AIRCOMP-16 néven, főleg a korszak téeszeit ellátva számítógéppel és takarmányoptimalizáló programmal.

A kultikus Aircomp-16/Homelab-2 számítógépekből alig néhány eredeti példány maradt fent. A legritkábbnak a BOSCOOP cég által gyártott Aircomp számítógépek első szériája számít, amelynek egy fehér példányát a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán állították ki Szegeden.

Most a Neumann Társaság Képes Gábor, a társaság informatikatörténésze ötlete alapján írta ki pályázatát új játékprogram megírására. A közlemény szerint az eredeti Aircomp-számítógépeket pénteken este a Kutatók Éjszakáján is meg lehet tekinteni Szegeden a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán, ahol számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket. Budapesten pedig az informatika atyjára, Neumann Jánosra emlékeznek az Óbudai Egyetemen a társaság szervezésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!