Nem mindegy, hogyan használjuk a porszívót

IT/Tudomány, 2020.08.05

Porszívózni mindenki tud, legalábbis hajlamosak vagyunk azt gondolni. Ha kellően alapos tisztítást szeretnénk végezni, oda kell figyelnünk a részletekre, ráadásul az egészségünkről sem feledkezhetünk meg.

Porszívó
Porszívózás közben számos hibát véthetünk, amelyek csökkentik a takarítás hatékonyságát. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni annak érdekében, hogy tiszta és egészséges környezetben élhessünk.

Mindenekelőtt szükségünk lesz egy megfelelő minőségű porszívóra. A porszívó választék rendkívül széles; porzsákos, porzsák nélküli, száraz-nedves porszívók, robotporszívók, kéziporszívók állnak rendelkezésre, ráadásul ezek különböző kialakítással és ergonómiával érhetők el.

A hatékonyság növelése érdekében a porszívózást a bútorok és a felületek portalanításával kell kezdeni. Amikor porszívózni kezdünk, jelentős mennyiségű por kerülhet a levegőbe, ez később újra megtelepszik a bútorokon, a textíliák szálain, lakberendezési tárgyakon… A hatékonyság érdekében porszívózás előtt kellő alapossággal le kell törölnünk a felületeket.

A porszákos porszívók csak abban az esetben képesek megfelelő munkát végezni, ha a porzsák nincs telítve. Általános szabály, hogy a porzsákok maximálisan háromnegyedig tölthetők, utána üríteni kell őket, eldobható változatok esetén ki kell dobni. A túlzottan telített porzsákból jelentős mennyiségű por kerülhet vissza a környezetbe, így tulajdonképpen hiába dolgoztunk. Sőt, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a telített zsákok esetében a porszívó szívóereje sokkan kisebb.

Amikor porszívót vásárlunk, nagy valószínűséggel különböző szívófejeket kapunk – nem véletlenül. A különböző fejek más-más felület esetén jelentenek tökéletes választást. Ha minden felületen ugyanazt használjuk, egészen biztosan nem tudunk kellő alapossággal takarítani. A kisebbek a nehezen elérhető helyek tisztítását szolgálják, némelyek vastag szőnyeget tisztítására lettek kifejlesztve…

Gyakori hiba, hogy túl gyorsan szeretnénk végezni a munkával; azt gondoljuk, ha gyorsabban mozgatjuk a szívófejet a felületeken, a hatás is jobb lesz. Sajnos ez nem egészen igaz… A megfelelő tisztítás érdekében bizonyos időre van szükség ahhoz, hogy porszívó a szívóhatásnak köszönhetően elvégezhesse a munkát, különösen a nagy szálhosszúságú és a sűrű szövésű szőnyegek esetében. Lassabb mozgatással alaposabbak lehetünk.

Szintén gyakori hiba, hogy a szívófejet csak egy irányban mozgatjuk. Ilyen esetben a por képes megülni a szövetszálak oldalán. Ne felejtsük el, hogy a különböző irányú mozdulatok elsősorban a szálak felborzolásáért felelősek, így a közöttük megbúvó por és szennyeződés könnyedén eltávolítható.

Rendszeres kellően alapos takarítással csökkenthetjük a porallergia és más légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát, illetve védekezhetünk a rovarok és
élősködők megjelenése ellen.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!