Névre szóló ülőhelyeket találtak a pergamoni amfiteátrumban

IT/Tudomány, 2021.10.06

A társadalom elitjének névre szóló ülőhelyeit tárták fel a törökországi Pergamon - ma Bergama - városának amfiteátrumában.

Az ásatások 2018 óta folynak az 1800 éves amfiteátrumban, amely azért olyan vonzó a régészeknek, mert nagyon hasonlít a római Colosseumra (Amphiteatrum Flavium).

A felfedezést a Német Régészeti Intézet és a Berlini Műszaki Egyetem építészeti intézete TransPergMicro projektje részeként tették, amelyet a török kulturális és turisztikai minisztérium is támogat - írta a livescience.com.

Az amfiteátrumban galdiátori és állatviadalok folytak a Kr. u. 2. században, de kivégzéseket is hajtottak végre, valamint újrajátszottak tengeri ütközeteket. A most feltárt "V.I.P.-zóna" a mai sport- vagy szórakoztató létesítmények több ülőhelyes boxaihoz hasonlít.

A pergamoni amfiteátrum arénája óriási volt, hogy megelőzze a régió többi városát, köztük Epheszoszt és Szmirnát - mondta Felix Pirson, a német Régészeti Intézet igazgatója.

"Fel akarták építeni a római Colosseum mását, amelyet a társadalom minden rétegébe tartozó emberek látogattak. A felső osztályok tagjainak, az előkelő családoknak saját boxaik voltak, a nevüket is bevésték a kőfülkék falába" - magyarázta.

Eddig öt privát boxot tártak fel a pergamoni amfiteátrumban, ahol még folynak a kutatások.

A kutatók figyelmét egy másik részlet is megragadta: latin neveket találtak görög betűkkel leírva. Úgy vélték, lehettek ott olyan emberek Itáliából, akinek saját helyet biztosítottak a pergamoni amfiteátrumban.

Az újonnan feltárt leleteket az izmiri Bergama Múzeumban fogják kiállítani, az ásatások idén fejeződnek be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!