Nobel-díj - Gulyás Balázs: Krausz Ferenc és díjazott társai felfedezésével "lefényképezhetjük" az elektronokat

IT/Tudomány, 2023.10.03

Krausz Ferenc és két díjazott társa fizikai Nobel-díjjal elismert felfedezésével "lefényképezhetjük" az elektronokat, ami hatalmas lépés lehet a betegségek megelőzésében - mondta a Magyar Kutatási Hálózat elnöke kedden az MTI-nek.

"Óriási eredmény, hogy a magyar fizikus kutatási eredményeivel, a világ lehető legrövidebb idejű fényimpulzusainak segítségével atomokat tudunk megvilágítani. Ezzel gyakorlatilag le tudjuk fényképezni az elektronokat, és azok helyzetét az atomon belül" - hangsúlyozta Gulyás Balázs.

Stockholmban kedden jelentették be, hogy a Németországban élő Krausz Ferenc és két francia fizikus, az Egyesült Államokban dolgozó Pierre Agostini és a Svédországban tanító Anne L'Huillier kapja az idei fizikai Nobel-díjat.

A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) elnöke szerint a felfedezéssel olyan állapotait tudjuk feltérképezni az anyagnak, az atomoknak, a molekuláknak, amelyekre eddig nem voltunk képesek.

"Ennek egyik gyakorlati alkalmazása, hogy az emberek egy csepp véréből úgynevezett molekuláris ujjlenyomatot tudunk levenni. Egy nagyon rövid impulzus ráenged erre a vércseppre egy lézerfényt, és az abból visszajövő molekuláris fénykép, ami ez alatt az attoszekundum alatt készül, kirajzolhatja, hogy normális vagy beteg ez a molekuláris ujjlenyomat" - magyarázta Gulyás Balázs.

Mint megjegyezte, Krausz Ferenc komoly segítséget nyújt ahhoz, hogy Magyarországon is kiépítsenek egy óriási biobankot, hasonlóan számos fejlett országhoz, köztük az Egyesült Királysághoz, Japánhoz, Dél-Koreához, Szingapúrhoz, Tajvanhoz.

"Ezekben a biobankokban emberektől levett vért, biológiai és antropometriai adatokat, mágneses rezonanciával készült képeket tárolnak, amelyekből számos vizsgálat elvégezhető" - fejtette ki a tudós.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!