Okos döntés-e egy okosotthon kialakítása?

IT/Tudomány, 2022.06.22

Az okosotthon kifejezéssel egyre többen találkozhatunk manapság, mégis sokaknak még kicsit zavaros, hogy mit is jelent.

Okosotthon Érdemes egy kicsit tájékozódni a témában, hiszen a kényelmen és a költséghatékonyságon túl a környezettudatos életmódban is sokat segít egy ilyen rendszer.

Egy okosotthon belülről

Az okosotthon egyik alapvető funkciója, hogy a különböző készülékek egymással vezeték nélküli összeköttetésben vannak, ezáltal távolról is irányíthatóak. Ezenfelül a mindennapi időrabló tevékenységeket a segítségükkel automatizálhatjuk is. A Metroman.hu okosotthont támogató eszközeinek kínálatában rengeteg olyan kiegészítő közül lehet választani, amelyek segítenek egy modern otthon működtetésében.

Olyan tevékenységeket lehet automatizálni az okosotthont felépítő eszközökkel, mint a termosztát és a klíma beállítása. Ezenfelül az otthonunk védelméről is tud gondoskodni egy okos riasztórendszer, amely wifin és 4G mobil rendszeren is képes kommunikálni, illetve áramszünet esetén akkumulátor gondoskodik a rendszer működéséről. Egy ilyen riasztórendszer egy távolról is elérhető biztonsági kamerával kiegészítve rettentő sokat tehet a betörők távol tartásáért.

Bezártam-e az ajtót?

Igen! Hiszen egy okosotthonban nem kell körbejárni minden ajtót és ablakot, hogy vajon bezártuk-e őket. Egyszerűen telefonon is ellenőrizhető ez az információ. Sőt, a lámpák miatt sem kell körbejárni a házat, mielőtt elmegyünk otthonról, ezt is elintézhetjük távirányítással. Okoskonnektorok alkalmazásával akármilyen, a konnektorba csatlakoztatott elektromos eszköz áramtalanításáról megbizonyosodhatunk gyorsan és egyszerűen, akár távolról is.

Mivel a termosztátot, radiátorokat, illetve a klímát is pontosan lehet szabályozni, még otthon sem kell lennünk ahhoz, hogy mindig pontosan be tudjuk állítani az általunk elvárt hőmérsékletet. Akár helyiségenként is szabályozhatjuk, miközben biztosak lehetünk abban, hogy semmi sem maradt feleslegesen bekapcsolva. Egy hideg téli napon hazafelé menet beállíthatjuk, hogy hány fokos házba szeretnénk hazatérni és kapunyitó távirányító segítségével még ki sem kell szállni a kocsiból, mielőtt begördülnénk a garázsba.

Az otthon biztonsága

Az okos riasztórendszer és kamera által nyújtott biztonság mellett egy okosotthon tartozéka a tűz- és füstérzékelő, valamint a szén-monoxid érzékelő is. Ezek az eszközök még jóval az egészségre veszélyes határérték alatt figyelmeztetnek a bajra, ezáltal is biztonságosabbá téve a házat. A szivárgásérzékelő szenzor is jóval azelőtt jelez probléma esetén, mielőtt az látványos és rettentő drága lenne.

Azáltal, hogy a ház szinte összes rendszere megfigyelhető és szabályozható akár a távolból is, nagyon alacsonyan lehet tartani a felesleges fogyasztást, illetve a legtöbb bajt már a kezdetekkor lehet orvosolni.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!