Okozhat-e károkat a napvihar, amely hamarosan eléri a Földet?

IT/Tudomány, 2022.04.23

A napvihar, amely egyes kutatók szerint hamarosan eléri a Földet, a legrosszabb esetben a műholdakra és az éppen űrben tartózkodó személyekre is rossz hatással lehet, emellett a rádió- és navigációs rendszerek is zavart szenvedhetnek – a jelenségről és a vele járó, esetleges károkról Barna Barnabással, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének Kísérleti Fizikai Tanszékének csillagász kutatójával beszélgettünk.

Napkitörés
A napvihar vagy napkitörés a naptevékenység leglátványosabb, és legerősebb földi hatásokkal rendelkező megnyilvánulása, melynek során együtt jelentkezik az alábbi három naptevékenységi jelenség:

  • Fler, vagyis a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése.
  • Koronakidobódás, vagyis a napkorona egy darabjának kilökődése a bolygóközi térbe.
  • Eruptív protuberancia, vagyis egy, a napkoronában hosszú ideje egy helyben lebegő, a
    környező gáznál sűrűbb és hidegebb felhő (nyugodt protuberancia) hirtelen, gyorsuló felemelkedése és elszállása.
  • A fenti jelenségek egymástól függetlenül is előfordulnak, de az esetek mintegy 50-75%-ban együttesen következnek be, napkitörés keretében. Különösen a legnagyobb flerek, koronakidobódások és eruptív protuberanciák lépnek fel szinte mindig együttesen.

WR: Milyen időközönként jelentkezik a napvihar, vagy napkitörés, mint jelenség és kiket érint?

B. B.: A Nap aktivitása 11 éves periódusonként változik. A nyugalom éve 2019-ben volt, így 2025-ig folyamatosan erősödnek majd ezek a jelenségek. Egy-két év és szinte napi rendszerességgel fognak záporozni a napkitörések. Mindennek a hétköznapi életre semmiféle kihatása nincs. A Nap sugárzását ezek a folyamatok elhanyagolható mértékben befolyásolják,
a 11 éves periódus változásait pedig már több tucat alkalommal megfigyelték. Járulékos nyereség azonban, hogy a napkitörések utóhatásaként létrejövő sarki fények (aurora borealis) is egyre gyakoribbak lesznek a sarkvidékhez közel.

WR: Milyen károkat okozhat mindez a Földön?

B. B.: Gyakorlatilag semmilyen kárt nem okoz. Közvetlen élettani hatásai nincsenek a napkitöréseknek, és mondjuk a hét folyamán is csak egy-egy órás kimaradásokat lehetett elszórtan észlelni az alacsony frekvenciás rádiókommunikációban. Erősebb kitörések esetén elképzelhetők az ideiglenes áramkimaradások a sarkvidéki régiókban. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy jegyeztek már fel extrém erősségű napkitöréseket is. A tudomány által rögzített csúcs ezen a téren az 1859-es Carrington-esemény volt, amikor az Egyenlítőnél is láttak sarki fényt. Ugyanazon a napon, az USA területén lévő távíró-vezetékek szikráztak, zömük ki is égett. Mindezt egy gigantikus, azóta sem látott erősségű napkitörés okozta – arra pedig már csak tippelni lehet, hogy mit okozna a modern telekommunikációs hálózatokkal és a műholdakkal egy újabb, hasonló erősségű napkitörés.

WR: Mennyiben érinthet bennünket, magyarokat egy-egy ilyen eset?

B. B.: Ez szerencsére egyáltalán nem érint bennünket. Ám, ahogyan azt már említettem, egy erősebb napkitörés az Egyenlítőhöz közelebb is érzékelhető sarki fényt eredményez. Így a közeljövőben a szemfüles fotósok akár hazánkból is megörökíthetnek aurora-jelenséget, még ha az nem is lesz annyira színpompás, mint mondjuk Norvégiában. Az áprilisi napközelség után májusban a Földközelbe kerülő C/2021 O3 (PANSTARRS) üstökös az előrejelzések alapján szabad szemmel látható lesz - írja a 24.hu.

WR: Van arra esély, hogy ezt a szegediek is megláthatják?

B. B.: Egy üstökös fényességének az előrejelzése félig tudomány, félig reménykedés. Számos tényező befolyásolhatja, hogy milyen fényesnek látjuk majd a jeges objektumot és mutat-e
majd csóvát. Sokat számít például, hogy túléli-e a napközelségét, milyen összetételű az anyaga és így tovább. Az aktuális, PANSTARRS üstökösnél a becslések most azt mutatják, hogy néhány héten belül 4 magnitúdósra fényesedhet. Ez azt jelenti, hogy ideális körülmények között, a városi fényektől távolabbra kiszúrható lesz szabad szemmel, pláne akkor, ha az ember pontosan tudja hol és mit keres. Egyenlőre mindez azonban nem számít óriási látványosságnak, de szerencsés esetben tényleg szépet fog mutatni távcsövön keresztül - akár a Szegedi Csillagvizsgálóból is.

WR: Mitől válnak ezek olyan különlegessé az emberek számára?

B. B.: A látványuk és a szépségük teszi őket különlegessé a hétköznapi emberek számára. A 2020-as NEOWISE-ról készült fotók az alábbi linkre kattintva megtekinthetők:
(Webrádió)

Címkék

Napvihar Napkitörés Barna Barnabás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!