Osztrák díjjal tüntették ki Karikó Katalint

IT/Tudomány, 2022.01.30

(MTI/APA) - Életműért járó Arany Nyíl-díjjal tüntették vasárnap Bécsben Karikó Katalin biokémikust a koronavírus elleni vakciák kifejlesztésében betöltött szerepéért.

Karikó Katalin átvette a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elismerést Idén a magyar tudós a főelőadója a díjat odaítélő Vienna Congress com.sult 2022 bécsi tudományos kongresszusnak, amelynek középpontjában ebben az évben az egészség áll.

Kutatómunkájával Karikó Katalin az egész világ számára irányt mutatott, amely sok más orvostudományi területen is új utakat nyithat meg az egészség előtt - mondta a kongresszus kezdeményezője, David Ungar-Klein.

Az üzletember szerint a díjjal jelezni akarják, hogy milyen fontosak a jövő szempontjából a tudományos kutatások.

Karikó Katalinnak "az egész emberiség szolgálatában nyújtott teljesítményét" méltatta a díjátadón Elisabeth Köstinger osztrák gazdasági miniszter. Hangsúlyozta, hogy a biokémikus "40 éve tartó kutatásai közben sosem veszítette el odaadását és mindig követte a saját útját. "Ez a fegyelem és óriási kitartása emberek milliárdjainak életét változtatta meg" - mondta.

"Fontos, hogy tényeket és összefüggéseket állítsunk szembe a terjedő tudományellenességgel" - hangoztatta Thomas Szekeres, az osztrák orvosi kamara elnöke.

A Golden Arrow-életműdíjat a régió legnagyobb menedzsment- és üzleti konferenciája alkalmából 2006 óta évente ítélik oda azoknak, akik rendkívüli, látnoki ötleteket valósítottak meg kivételes módon, s lehetővé tették a lehetetlent - olvasható az esemény honlapján.

A január 30-31-i Vienna Congress találkozón, amely már a 19. a sorban, 15 országból 57 előadó, köztük öt Nobel-díjas vitatja meg, "hogyan lehet megmenteni a jövőt".
(MTI)

Címkék

Karikó Katalin
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!