Pár kiegészítővel bármelyik ajtót okossá tehetjük!

IT/Tudomány, 2019.09.20

A XXI. században már az okos kütyük világát éljük, ami néha nehéz, de ugyanakkor nagyban megkönnyíti a mindennapjainkat.

HiSec Lassan (na jó, gyorsan), minden okos lesz a környezetünkben. Léteznek már okosotthonok is, ahol szinte mindent messziről, akár a mobillal be- és kikapcsolhatunk, megfigyelhetünk. De ne szaladjunk ennyire előre, az ajtónkat is könnyedén felokosíthatjuk.

Milyen kiegészítők közül választhatunk?

● Okos kilincs

Okos kilincset kártyával nyithatunk, nincs szükségünk kulcsra. Ami elsőre eszünkbe jut róla, az a szállodai szoba. De miért ne lehetne ilyenünk otthon? Fontos a biztonságot megemlíteni, ha elhagyjuk a kártyát, törölhetőek az adatok, így nem kell félnünk, ha valaki megtalálja, visszaélhet vele. Az okos kilincs elemmel működik, és minden fajta zárbetéttel kompatibilis, ezért a meglévő zártestre könnyedén rászerelhető. Számítógéppel, okostelefonnal, tablettel is kezelhetjük az RFID- technológiát alkalmazó okos kilincset.

● Okos zár

A kilincset már a zárbetéttel együtt kell cserélni, ezért ez már egy komolyabb technológia, cserébe nagyobb a biztonság. Nehezen rongálható, hiszen kívülről csak a zárbetét vége látszik, az elektronika az ajtón belül van. A zár akkumulátorról működik, ami egy töltéssel akár 3-6 hónapig is működik, töltése pedig alig 3 órát vesz igénybe. Pin kóddal, ujjlenyomattal vagy akár mobil applikációval távolról is nyitható. Záródni pedig automatikusan záródik, amikor becsukjuk az ajtót. Vásárlásánál itt is figyeljünk oda, hogy olyat válasszunk, aminek van hazai és nemzetközi tanúsítványa is, ami a megbízhatóságot igazolja.

● Kódkilincs

Ezt az okos megoldást nem feltétlen bejárati ajtóhoz javaslom. Gondolok itt egy nyolcadik emeleti erkélyajtóra, ahová nem szeretnénk, hogy gyermekünk a felügyeletünk nélkül kijusson. Ha ezt a kódkilincset használjuk, már csak arra kell ügyelnünk, hogy a beprogramozott kódot, amivel nyílik az ajtó, ne lessék el a kicsik.

● Pánikzár

Amikor az ajtót már mindenféle biztonsággal felszereltük, akkor jöhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha az elektronikája tönkremegy. Az okos záraknál emiatt sem kell aggódni, hiszen a mechanikus kulcs még mindig nagyobb hatalommal bír, így az elektronikát is felülírja. Vagy gyermekünk bent hagyta a kulcsot a zárban, és hangosan hallgatja a zenét, így a saját lakásunkba nem tudnunk bejutni.

Erre is van megoldás, hiszen kapható már pánikzár is, ami mindkét oldalról nyitható, a legmagasabb biztonsági besorolása van.

● Digitális ajtókitekintő

Elemmel működik, és szinte minden kukucskáló helyére behelyezhető nagyobb átalakítás nélkül. Be lehet állítani fotó készítésére, de akár visszanézhető, hogy ki és mennyit volt az ajtónk előtt, amikor nem voltunk otthon. A kép minősége pedig kiváló, így ez is növelheti a biztonságunkat. Nézzen körül a HiSec okos megoldásai között, biztosan megtalálja az Önnek leginkább megfelelő változatot!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!