Rekordszámú, 143 műholdat vitt magával a világűrbe egy rakéta

IT/Tudomány, 2021.01.24

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap.

A korábbi rekordot egy indiai űrjármű tartotta, mely egyszerre 104 szatellitet állított pályára.

Az új rekord is mutatja, hogy komoly strukturális változás megy végbe az űriparban, ami a korábbinál sokkal több szereplő részvételét teszi lehetővé.

A változás a miniatűr, olcsó alkatrészek forradalmának köszönhető, melyek közül sok közvetlenül az okostelefonok és más elektronikus fogyasztási cikkek világából származik. Ez azt jelenti, hogy egyre többek számára elérhető a műholdépítés.

A Falcon a SpaceX tíz saját műholdját is szállította, melyek a globális szélessávú internet biztosítására épülő Starlink telekommunikációs műholdrendszer legújabb darabjai.

A sokféle méretű és formájú szatellit közül a San Franciscó-i Planet cég 48-at küldött az űrbe a Falconnal. Az új küldeménnyel már több mint 200-ra nőtt a cég SuperDove-modelljeinek száma, melyek a Föld felszínét fotózzák naponta, 3-5 méteres felbontással.

A SuperDove műholdjai akkorák, mint egy cipősdoboz, de a Falcon rakományának többi darabja között voltak kávéfőzőnél alig nagyobb, de puhakötésű könyvnél kisebbek is akadtak.

A nagyobb, utazótáskányi méretű műholdak között számos radart is szállított a Falcon. A radarműholdak hagyományosan több tonnás objektumok voltak, űrbe juttatásuk százmillió dolláros költséget jelentett, ám az új alkatrészek látványosan csökkentették a súlyukat - száz kilogramm alá - és az árukat is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!