Római kori akvaduktra bukkantak régészek Örményországban

IT/Tudomány, 2021.11.17

Római kori akvadukt maradványaira bukkantak régészek Örményország legrégebbi településén, Artasatban. Ez a római birodalom legkeltebbre fekvő vízvezeték-hídja, amelyet eddig feltártak - közölte a Münsteri Egyetem.

A német egyetem és az Örmény Tudományos Akadémia régészei által 2019-ben folyt ásatásokon a római birodalom hadserege által 114 és 117 között épített befejezetlen akvadukt hatalmas alapjait tárták fel - idézte Achim Lichtenberger professzort az Archäologischer Anzeige című folyóiratban a feltárásokról közzétett tanulmány.

Abban az időben, Traianus római császár uralkodása idején volt a legnagyobb a római birodalom kiterjedése, és hatalmas középítkezések folytak minden szegletében.

Akkori nevén Artaxata az új örmény provincia fővárosa lett volna. "Az akvaduktot azonban nem fejezték be Traianus 117-ben bekövetkezett halála miatt, és mert utódja Hadrianus császár lemondott az örmény provinciáról" - mondta Torben Schreiben, a tanulmány társszezője.

Az akvadukt tervezett és részben befejezett építése azt mutatja, hogy milyen nagy erőfeszítéseket tettek nagyon rövid idő alatt azért, hogy integrálják az új provincia székhelyének infrastuktúráját a birodaloméba - tette hozzá.

A régészek úgy vélik, hogy felfedezésük bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a római birodalom hódítása Örményországban sikertelen volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!