Római kori gladiátorarénát tártak fel Törökországban

IT/Tudomány, 2021.04.20

Egy római kori aréna maradványait tárták fel a régészek Törökországban, akik szerint az építményben egykor 20 ezer ember nézhette a gladiátorok véres összecsapásait és a vadállatok harcait.

Az 1800 éves arénát tavaly nyáron fedezték fel a délnyugat-törökországi Aydin tartománybeli Mastaura ókori város dombjai között. Az építmény hatalmas központi küzdőterét az elmúlt évszázadokban föld és növényzet töltötte fel - olvasható a Live Science című tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A projektet vezető Sedat Akkurnaz, az Adnan Menderes Egyetem archeológusa és Mehmet Umut Tuncer, a tartomány kulturális és turisztikai illetékese szerint az amfiteátrum nagy része a föld alatt van és a látható részeit is bokrok, valamint fák borították.

A szakemberek tavaly ősszel hozzáláttak a terület megtisztításához és az építmény állapotának megóvásához.

Megállapították, hogy az aréna nagyjából az i. sz. 200-ból való, vagyis a Severus-dinasztia uralma idején építették, amikor Mastaura jelentős gazdasági fejlődésen ment keresztül.

Az aréna föld alatt lévő szerkezetének jelentős része jó állapotban maradt fenn. A föld feletti szerkezet nagy része ugyan összeomlott az évek alatt, de még mindig kivehető a nézőtér sorainak egy része, a gladiátorküzdelmek helyszíne és a külső támaszfalak egy része.

A régészek szerint 15 ezer - 20 ezer ember férhetett el a nézőtéren. Összehasonlításképpen a római Colosseum nagyjából 50 ezer fő befogadására volt alkalmas.

A most feltárt aréna külső falai 25 méter magasak, központi küzdőtere nagyjából 40x30 méteres volt.

A szakemberek szerint kisebb méretei ellenére a mastaurai arénában valószínűleg ugyanolyan véres összecsapások szemtanúja lehetett a közönség, mint a római Colosseumban. Az építményben külön részek voltak a várakozó gladiátorok számára, valamint a "VIP-nézők" szórakoztatására.

"Anatóliában és közvetlen szomszédságában mostanáig nem fedeztek fel hasonló amfiteátrumot" - jegyezték meg a szakemberek, hozzátéve, hogy az aréna feltehetőleg a térség minden szegletéből vonzotta az érdeklődőket.

A kutatók az építmény megtisztítására és megőrzésére fognak fókuszálni a következő időszakban, valamint megkezdték a szerkezet lézeres felmérést, hogy egy virtuális háromdimenziós képet készíthessenek róla. Ezt követően geofizikai méréseket fognak végezni, hogy feltérképezzék az aréna föld alatt lévő részeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!