Sikeres volt a fakókeselyűk visszatelepítése Bulgáriába

IT/Tudomány, 2021.05.18

Sikeres volt a fakókeselyűk visszatelepítése Bulgáriába. Helyi állatvédelmi csoportok több mint tíz éve dolgoznak a hosszútávú visszatelepítési programon.

A phys.org tudományos ismeretterjesztő portál cikke szerint a helyi környezetvédelmi civil szervezetek, a Zöld Balkán, a Vadnövény és Vadállat Alap és a Ragadozómadár-védelmi Társaság 2009 óta dolgoznak a fakókeselyűk visszatelepítési programján. A programot a keselyűk védelmével foglalkozó alapítvány, a dél-spanyolországi Extremadura tartomány kormánya és az EuroNatur támogatja.

A nagyszabású program keretében Spanyolországból, Franciaországból, valamint európai állatkertekből és állatmenhelyekről telepítettek be keselyűket.

A madarakat egy akklimatizációs időszak után megjelölve engedik szabadon. Ezzel a módszerrel 2009 és 2020 között 153 fakókeselyűt bocsátottak szabadon Bulgáriában a Kotlenszka Planina természetvédelmi területen és a Balkán-hegységben található Szinite Kamani nemzeti parkban.

Mintegy 50 év kihagyás után 2016-ban jelentették az első sikeres szaporulatot a térségben. 2020 decemberében a helyi populáció több mint 80 állandóan jelenlévő egyedből állt, köztük mintegy 25 költőpárból, amelyeknek mintegy 30 fiókája repült ki a természetbe.

Elena Kmetova-Biro, a Zöld Balkán projektmenedzsere szerint azért fontos a keselyűk visszatelepítése, mert kihalásra voltak ítélve, pedig fontos szerepet töltenek be az egészséges ökoszisztémában.

A kutató szerint a program sikeres volt. Mint hozzáfűzte: a térségben szabadon engedett keselyűk körülbelül egyharmadát röviddel a szabadon engedés után vesztették el, főleg a vezetékek áramütése miatt. A megmaradt madarak túlnyomórészt a helyi vágóhidak és gazdaságok elhullott állataiból táplálkoznak, amelyeket a helyi állatvédő csoportok biztosítanak számukra etetőhelyeken.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!