Több mint 150 szakmai előadás a nyíregyházi Országos Sporttudományi Kongresszuson

IT/Tudomány, 2019.06.05

Az olimpia, a versenysport, az egyetemi sport, az utánpótlás-nevelés és a sportorvoslás témaköreit is vizsgálja a szerdán kezdődött 16. Országos Sporttudományi Kongresszus a Nyíregyházi Egyetemen.

A háromnapos rendezvény nyitónapján tartott sajtótájékoztatón Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára elmondta, a sportban az eredményesség eléréséhez ma már elengedhetetlen a magas színvonalú sporttudomány, amely nélkül a jövő generációjának sem lehet átadni a megszerzett tudást és tapasztalatot.

A versenysport mellett a szabadidősportról sem szabad megfeledkezni, ezért választották a rendezvény vezető gondolatának a "Sporttudomány az egészség és a teljesítmény szolgálatában" mottót - fogalmazott az államtitkár.

Szabó Tünde az eseményről szólva hangsúlyozta, a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) 1996 óta szervezi a kongresszust, amelyen idén több mint százötven előadást tartanak, a rendezvényre több mint kétszázan regisztráltak.

Tóth Miklós, az MSTT elnöke arról beszélt, hogy 2017-ben száz fölé emelkedett a Magyarországon tartott nemzetközi sportrendezvények száma, és ezt azóta is "tartja" az ország. A hat évvel ezelőtti kongresszust felidézve elmondta, az akkor megismert "mozgásgyógyszert", azaz a rendszeres fizikai aktivitás koncepcióját továbbfejlesztve ma már az egyénre és aktuális fizikai állapotra szabott, precíziós mozgásgyógyszert kutatja a sportegészségügy.

Ez egy ingyenes, tudományosan bizonyított, az egyén számára könnyedén megvalósítható terápia nyolc-tíz gyógyszert válthat ki, de beszélni kell az egyén felelősségéről is - mondta Tóth Miklós. Hozzátette, a kongresszuson szóba kerül az európai orvosképzésben egyre hangsúlyosabb az életmód-medicina, amely többek közt erre a felelősségre is felhívja a figyelmet.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke kiemelte, fontos intézményi kapcsolat működik az MSTT és a MOB között, a társaság emellett olyan témákkal foglalkozik, amelyek a magyar sportban általános fontossággal bírnak, ilyen például a eredményesség, a kettős karrier kezelése vagy a tiszta sportban való előmenetel.

A Nyíregyházi Egyetemen zajló tudományos rendezvényen az érdeklődők sportszakmai és sporttudományi előadások keretein belül ismerkedhetnek meg a hazai sporttudományos kutatások legfrissebb eredményeivel. A szerdai hét plenáris előadáson túl három szekcióban - társadalom- és természettudomány, illetve e-poszter - további 151 előadás és úgynevezett rövid szóbeli prezentációt tartanak meg a különböző hazai kutatóhelyek képviseletében az előadók.

A kongresszuson terítékre kerülnek a sporttudomány témakörei, a természettudományos kutatási eredményektől a társadalomtudományi vizsgálatok, elemzések bemutatásáig. A főbb témakörök az olimpia, a versenysport, az egyetemi sport, az utánpótlás-nevelés, a sportorvoslás, a prevenció, a rehabilitáció, a sportpszichológia, a sport-innováció, a sportgazdaság és sportturizmus, a sportélettan- és pedagógia lesznek.

A rendezvényen az Európai Unió által támogatott, az európai sportszakma munkaerőpiaci helyzetét elemző és annak eredményeit bemutató ESSA-SPORT-projeket záró workshopját is megtartják. Külön érdekessége az első nap eseményeinek, hogy kifejezetten az extrémsportokkal foglalkozó speciális sportszakmai és sporttudományi szekciókat is tartanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!