Több mint 2,2 milliárd forintos orvosdiagnosztikai fejlesztésben működik együtt a Pécsi Tudományegyetem és a 4iG Nyrt.

IT/Tudomány, 2020.10.08

Világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon dolgozik a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja (PTE SZKK) és a 4iG Nyrt. egy több mint 2,2 milliárd forintos fejlesztés keretében - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

A vállalat közleményében emlékeztett arra, hogy a közelmúltban lezajlott robbanásszerű biotechnológiai és informatikai fejlődés jelentős eredményeket hozott a nemzetközi orvos-biológiai kutatásokban. Ezek átalakították a gyakorlati orvoslást, molekuláris alapokra helyezték át a diagnosztikai és terápiás megközelítést egyaránt.

A csaknem kilencven százalékban a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) támogatásából megvalósuló projekt keretében világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomag jön létre, és egy kompetenciaközpont fejlesztése valósul meg.

Utóbbi a legmodernebb kutatási infrastruktúra, új adatelemző rendszerek, valamint a személyre szabott orvoslást támogató, az eredmények kiértékelését segítő eszközök létrehozásával hatékonyabbá teszi a gyógyítást - írták.

Kiemelték: a program támogatja a gyógyszerfejlesztést és -tesztelést is, emellett az öröklődő rákos betegségekhez kötődő terápiás fejlesztéseket is. A fejlesztés eredményeként mindezek mellett egy világújdonságnak számító laboratóriumi információkezelő rendszer válhat elérhetővé, piacra juttathatóvá.

Gyenesei Attilát, a PTE SZKK Genomikai és Bioinformatikai Core Facility vezetőjét idézve a tájékoztatásban jelezték: az intézményben rendelkezésre álló magas színvonalú, koncentrált kutatási lehetőségek, valamint a kutatócsoportok szellemi tőkéje jó lehetőség a piaci alapon történő kutatásfejlesztési együttműködésekre.

A vezető szerint az SZKK olyan partnerséget alakított ki a 4iG-vel, amely "jövőbemutató és sok szempontból a világon egyedülálló eredményeket hozhat" - vélekedett.

Farkas Pétert, a 4iG műszaki vezérigazgató-helyettesét idézve az együttműködésről közölték, az innováció, a nemzetközi trendek követése a cég folyamatos céljai között szerepel, mindezt pedig az orvosdiagnosztika területén is szeretnék kamatoztatni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!