Törökország növeli a Márvány-tenger oxigénszintjét a nyálkafoltok elleni küzdelem keretében

IT/Tudomány, 2021.06.21

Törökország keddtől a Márvány-tenger több pontján növelni kezdi a víz oxigénszintjét, hogy így próbáljon hozzájárulni a kiterjedt nyálkafoltok korábban megkezdett eltakarításához - közölte hétfőn Murat Kurum török környezeti és városfejlesztési miniszter a Twitteren.

A tárcavezető azt írta, hogy először öt helyszínen, az Izmit-öböl négy pontján, valamint Isztambul Pendik nevű városrészének jachtkikötőjében, 30 méteres mélységben látnak hozzá a munkálatokhoz. Első körben 6-8 héten keresztül adagolják az oxigént a vízbe - hangsúlyozta Kurum, jelezve, hogy az eredmények kiértékelését követően később szélesebb területen is alkalmazni kívánják a módszert.

Törökország június 8-án kezdte meg a Márvány-tengeren a partvonalat és a kikötőket ellepő, minden korábbinál kiterjedtebb nyálkafoltok eltakarítását, amelyek a vízi élővilágot és a halászatot veszélyeztetve sürgős megoldásra kényszerítették a hatóságokat. Kurum hétfőn arról számolt be, hogy az elmúlt 13 napban 4929 köbméternyit gyűjtöttek össze a ragadós anyagból.

A nyálka természetes úton jön létre, tengeri élőlények által termelt szerves anyag, azonban akadályozza az oxigén lejutását a vízbe. A széliránytól függően időről időre Isztambul partjainál is hosszan felhalmozódik, majd újból beljebb sodródik.

Szakértők szerint a június elején kialakult helyzetért a Márvány-tenger növekvő szennyezettsége és az éghajlatváltozás a felelős. Úgy látják, hogy a környező városok, köztük a 16 millió lakosú Isztambul szennyvizét nem tisztítják megfelelően, ráadásul a víz átlaghőmérséklete is 2,5 Celsius-fokkal magasabb, mint a korábbi években.

A szakemberek a szennyvíztisztító üzemek hatásfokának növelésében látják a tartós megoldást, miközben a nyálka már a szomszédos Fekete-tengeren és az Égei-tenger északi részén is megjelent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!